reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

"Šeriatsko" silvetrovanje v Sarajevu? V novo leto brez alkohola

Deli na:
"Šeriatsko" silvetrovanje v Sarajevu? V novo leto brez alkohola

Foto: Bobo

Sarajevo se pripravlja na eno najbolj spektakularnih silvestrovanj na prostem od konca vojne, na katerem pa ne bodo točili alkohola.

Dogodek je zasenčila razprava, ali bodo lahko Sarajevčani in gostje prestolnice Bosne in Hercegovine na silvestrovanju popili kakšno šilce ali pivo ali pa bodo morali novo leto pričakati povsem brez alkohola.

Za največje razburjenje javnosti je poskrbelo obvestilo organizatorjev - Kantona Sarajevo in mestne uprave -, da bodo trgovski centri na Trgu BiH, kjer bo silvestrovanje potekalo, na zadnjo noč v letu zaprti. Na samem prizorišču pa bo prepovedana prodaja alkoholnih pijač, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vsem tistim, ki bodo želeli v najdaljši noči v letu popiti kakšno šilce ali pivo, pa so predlagali "preusmeritev" na katero od lokacij v prestolnici, kjer bodo gostinski lokali odprti.

Obvestilo je na družbenih omrežjih sprožilo pravi plaz kritik, postalo pa je tudi del medijsko-političnih obračunov. Televizija srbske entitete Republike srbske je tako v osrednjih informativnih oddajah poročala, da v Sarajevu pripravljajo silvestrovanje "po šeriatskem pravu".



"Mestne oblasti v mestu na Miljacki so letos uvedle prohibicijo. Vendar ne po zgledu ameriške iz 30. let minulega stoletja, temveč po zgledu moderne bližnjevzhodne - šeriatske," je bilo objavljeno v komentarju ob anketi, v kateri so naključni mimoidoči v Sarajevu negativno komentirali takšno odločitev.

Predsednik vlade sarajevskega kantona Elmedin Konaković je na to odgovoril, da gre za ravnanje, ki je v skladu z zakonom o zbiranju na javnih krajih.

Na silvestrovanju, ki bo organizatorje stalo nekaj več kot 100.000 evrov, bo prvič po 25 letih nastopil znani pevec iz BiH Dino Merlin. Največ bo stal prav njegov dvourni nastop.

Konaković je ob tem dejal, da gre za zelo ugodno ceno, sploh glede na stroške, ki jih takšna praznovanja zahtevajo drugod.