Revija Reporter
Slovenija

Kaj se dogaja na Rdečem križu? Dolžni so tri milijone in po tihem razrešujejo ljudi

Reporter, STA

25. sep. 2018 10:32 Osveženo: 10:38 / 25. 9. 2018

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Alojz Kovačič ni več zakoniti zastopnik Rdečega križa Slovenije (RKS). Kot poroča Dnevnik, ga je glavni odbor 18. septembra razrešil s tega položaja, uradno zaradi določil statuta, ki da ne dopušča dveh zakonitih zastopnikov. Kovačič ostaja član glavnega odbora, edina zakonita zastopnica RKS je zdaj Irena Nečemer.

Kaj natančno tiči v ozadju te razrešitve le nekaj mesecev pred izbiro novega predsednika, ni povsem jasno, piše Dnevnik. Irena Nečemer je še v začetku septembra, ob obisku predsednika Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca za Evropo Simona Missirija, javno izjavila, da bosta "z gospodom Kovačičem RKS po sklepu glavnega odbora vodila do junija 2019". Takrat naj bi namreč RKS po dveh predsednikih, ki sta svoj mandat končala predčasno, le dobil novega ali novo.

Po podatkih Dnevnika je v RKS zakrožilo več pisem, v katerih podpisniki zahtevajo, da vodstvo Kovačiču omogoči, da pove, do česa se je dokopal pri branju sodb, po katerih mora RKS skupaj z zamudnimi obrestmi za opravljeno delo v hotelu Arija izplačati Vegradovim podizvajalcem skoraj tri milijone evrov. Po nekaterih namigih, ki jih časnik ni mogel preveriti, naj bi v teh sodbah našel dejstva in ugotovitve, ki obremenjujejo določene vplivne ljudi.

Po poročanju Dnevnika so nekateri člani glavnega odbora in drugi sekretarji na ponedeljkovi izredni seji od vodstva RKS terjali dodatna pojasnila. "Dogovorili smo se, da bomo sekretarje, kar zadeva sodbe, seznanili z ugotovitvami posameznikov in s pravnimi mnenji," je za Dnevnik glede izredne seje povedala Nečemerjeva.

Kovačič v ponedeljek ni bil dosegljiv, generalna sekretarka Renata Brunskole pa je povedala, da ni pristojna za dajanje izjav, navaja Dnevnik in dodaja, da se je Kovačič v zvezi s sodbami oziroma finančnimi težavami, ki so jih te povzročile RKS, zelo angažiral in skupaj z Brunskoletovo pri bankah uredil, da je RKS lahko najela posojilo za poplačilo dolgov.

Po besedah zakonite zastopnice RKS Irene Nečemer se je sicer kandidacijski postopek za novega predsednika RKS že začel. Imenovana je bila komisija, ki jo bo vodila članica glavnega odbora Silva Vračko. Predsednika naj bi predvidoma imenovali na skupščini 20. decembra letos.