Revija Reporter
Slovenija

Fundacija Bazoviški junaki tožilstvo poziva, naj prepreči Thompsonov koncert v Sloveniji

STA

10. jun. 2020 6:00

Deli na:

Marko Perković Thompson

Primož Lavre

Upravni odbor fundacije Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma je na generalnega državnega odvetnika Jurija Groznika naslovil javno pismo, v katerem generalno državno odvetništvo kot zadnji zakoniti organ poziva, da vstopi v postopek odločanja glede organizacije koncerta kontroverznega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona v Sloveniji.

Kot je zapisal predsednik omenjene fundacije Marko Bidovec, so se bili prisiljeni ustanoviti prav zaradi praznih obljub politikov o pomoči njim, sorodnikom prvih ustreljenih antifašistov v Evropi v Bazovici 6. septembra 1930, ki so se hitro izkazale zgolj kot besedičenje.

Ob tem je opozoril, da so bazoviški junaki v sosednji Italiji še 90 let po ustrelitvi uradno imenovani "teroristi", ker Italija nikoli ni doživela defašizacije družbe in države po vzoru Nemčije.

V letu 2020 celoten svobodoljubni svet obeležuje 75. obletnico zmage nad fašizmom in nacizmom, je spomnil Bidovec. Ob tem se sprašuje, ali jo bo Slovenija kot članica zmagovitih zavezniškim držav antifašistične koalicije res proslavila z dovoljenjem koncerta proustaškemu pevcu.

"Na simbolni ravni dovoljenje izvedbe koncerta kjerkoli v Sloveniji sramoti osnovne postulate človeškega dostojanstva in dolžnega spomina na vse mrtve, brutalno sramoti prve žrtve fašizma v Evropi. Bo Slovenija res kar pozabila na tisoče mrtvih, na vse talce, vse internirane, vse zunaj sodno pobite, med in po drugi svetovni vojni," se sprašuje Bidovec.

Od državnega odvetništva zato fundacija zahteva in pričakuje, da odločno stopi v bran človekovemu dostojanstvu in ustavi, saj ga v njej zapisana določila 63. člena zavezujejo k temu, da aktivno in pravočasno vstopi v postopek odločanja.

To po njihovem mnenju sme in mora prinesti samo eno dokončno odločitev, in sicer da na ozemlju Slovenije tega koncerta ne bo, ne danes ne nikoli v prihodnosti. Samo s tem dejanjem bo Slovenija res postala polnopravna članica antifašistične koalicije, ki je zlo fašizma z vsemi izpeljankami premagala pred 75 leti, a kot zdaj vidimo, ne tudi uničila.

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč odpravilo odločbo Upravne enote Maribor, ki je prepovedala Thompsonov koncert v Mariboru. Zoper odločbo ministrstva pa lahko v 30 dneh upravni spor sproži državno odvetništvo.