stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Damir Črnčec: Dokazi v zadevi Balkanski bojevnik so bili pridobljeni zakonito

Deli na:
Damir Črnčec: Dokazi v zadevi Balkanski bojevnik so bili pridobljeni zakonito

Dr. Damir Črnčec - Foto: 24ur

Dokazi, ki so jih v zadevi Balkanski bojevnik zbrale srbske obveščevalne službe, so zakoniti, kar je zdaj potrdilo tudi sodišče, pravi dr. Damir Črnčec.

Dokazi so bili pridobljeni v skladu s smernicami Sveta Evrope, ki govorijo, na kakšen način lahko varnostne službe spremljajo organizirani kriminal, je za oddajo 24ur razložil Črnčec.

Poudaril je, da so bili vsi ključni dokazi pridobljeni s prisluškovanjem. Če naj bi bilo to nezakonito, kot je trdila obramba, dokazi na ta način pridobljeni nimajo teže, a sodišče je drugačnega mnenja.

Črnčec se je obregnil ob mnenje nekdanjega šefa Sove Iztoka Podbregarja, ki je za prvo sojenje v zadevi Balkanski bojevnik pripravil mnenje o dokazih, ki jih je pridobila srbska obveščevalna služba BIA. Za EU je nesprejemljivo, da BIA opravlja prisluhe s posegom v zasebnost, kar je v večini držav EU v domeni policije, je trdil Podbregar. »Si predstavljate, da bi nekdanji direktor FBI ali nemške BND pričal v korist organiziranega kriminala,« je Podbregarjev nastop kritiziral Črnčec.

Opozoril je še, da je Slovenija postala priljubljena destinacija za pranje denarja iz trgovine z mamili, denar se vlaga v nepremičnine, podjetja in projekte.

Policija je že imela težave s posamezniki, ki so izdajali informacije organiziranemu kriminalu, kriminalisti pa so v lokalnem okolju mižali – morda bi bil potreben postopek samoočiščevanja policije meni Črnčec.

Po njegovem v Sloveniji potrebujemo debato o tem, kaj se dogaja na področju organiziranega kriminala in na ravni visoke politike.