Revija Reporter
Slovenija

Potrjeno: Šef tožilcev Šketa je suspendiral svojega predhodnika Zvonka Fišerja

Reporter

25. okt. 2017 6:00 Osveženo: 10:31 / 25. 10. 2017

Deli na:

Fišer upa, da bo Državnotožilski svet o njegovi zadevi opravil poglobljeno razpravo in razmislek.

STA

Generalni državni tožilec bi suspendiral svojega predhodnika Zvonka Fišerja, je najprej na svojem blogu objavil poslanec SDS Vinko Gorenak, danes pa so suspenz potrdili tudi na vrhovnem državnem tožilstvu.

Prejšnji teden bi se moralo začeti sojenje zoper nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja in nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, zoper katera je tožilstvo vložilo obtožni predlog zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ob imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva leta 2012. Ker Zalar in Fišerjev odvetnik obtožnega predloga in vabila nista sprejela, je bila obravnava prestavljena na 6. november.

Stranka SDS je Zalarja in Fišerja aprila 2015 prijavila zaradi suma zlorabe položaja in na tožilstvu so stekli postopki zoper dvojico. Zadeva se dve leti ni kaj prida premaknila, piše Gorenak, ki izpostavlja da se tožilci niso upali sprožiti postopka zoper svojega tedanjega šefa Fišerja. Nato je letos vodenje tožilstva prevzel Drago Šketa in tožilstvo je le spisalo obtožni predlog.

Zaradi narave suma storitve kaznivega dejanja bi moral šef tožilcev Šketa suspendirati obdolženega Zvonka Fišerja. To je tudi storil, danes pišeta Večer in MMC.