Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 19. julija

piknik Petisvet.si

ZA VSAK ASTROLOŠKI ZNAK JE IDEALEN PIKNIK ...

ypj, kurdinja, sirija, Svet24.si

Ko pride vojna k tebi, moraš biti pripravljen

MANCA ŠPIK IN EROSI (5 of 7) Svet24.si

Manca Špik: "Naježila se mi je koža in zajokala...

POSKOCNI MUZIKANTI Njena.si

Priljubljeni slovenski glasbenik se je razveselil ...

hafnerji Njena.si

Hafnerji še niso spoznali male Tine

Slovenija

Damir Črnčec je postal Šarčev državni sekretar za nacionalno varnost

Deli na:
Damir Črnčec je postal Šarčev državni sekretar za nacionalno varnost

Foto: Bobo - Damir Črnčec

Vlada Marjana Šarca se je sestala na svoji prvi seji. Premier je ob začetku svoji ekipi zaželel, da bi delali dobro in učinkovito. Zahvalil se jim je tudi za pripravljenost na delo. Na njej so imenovali podpredsednike vlade in večino državnih sekretarjev. Generalni sekretar vlade pa je postal Stojan Tramte, med državnimi sekretarji pa izstopa Damir Črnčec, ki bo v Šarčevem kabinetu zadolžen za nacionalno varnost.

Vlada je za podpredsednike vlade imenovala ministra za finance Andreja Bertonclja, ministra za obrambo Karla Erjavca, ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala, ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek in ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja.

Seznam vseh novih državnih sekretarjev

Za generalnega sekretarja vlade je vlada imenovala Tramteta. Ta se je v javnosti za krajši čas pojavil leta 2008, ko je bil generalni sekretar tedanjega predsednika republike Danila Türka. Šlo je za afero z najemom letala za predsednikov obisk BiH, ki je državljane stal kar 89.100 evrov.

Potem ko se je seznanil z načelnim mnenjem protikorupcijske komisije, da predsednikov urad ni spoštoval načela gospodarnosti, je Tramte zaradi objektivne odgovornosti Türku ponudil odstop. Predsednik republike odstopa ni sprejel, ga je pa poročanju medijev odneslo mnenje s pridržkom o poslovanju urada, ki ga je septembra 2011 izdalo računsko sodišče.

Tramte je v zadnjem času deloval kot direktor urada za splošne zadeve in informacijsko podporo v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Vlada je sicer poleg tega včeraj potrdila tudi imena državnih sekretarjev v kabinetu predsednika vlade in na večini ministrstev. Med državnimi sekretarji v premierjevem kabinetu je tudi Damir Črnčec, strokovnjak za varnostna vprašanja in nekdanji prvi mož Sove v času druge vlade Janeza Janše.

Civilnodružbeno se je angažiral tudi kot predsednik društva Evropska Slovenija in zatem prvi mož Odbora 2014, ki se je zavzemal za izpustitev Janše iz zapora po obsodbi v zadevi Patria. Janšo je sicer pozneje iz zapora izpustilo ustavno sodišče, vodenje odbora pa je Črnčec predal Alešu Primcu.

Dobili smo tudi že odziv Damirja Črnčeca na Janšev tvit. Da se s političnimi dinozavri ne ukvarja več in da je vse povedal s svojimi preteklimi dejani in zapisi, med drugim tudi z zadnji kolumni za Reporter, je povedal Črnčec.


Janša je Črnčecevo imenovanje že komentiral. "Sedaj lahko vsi vidijo to, kar smo, pozno na žalost, odkrili pred 3 leti - pa mnogi niso verjeli. #podtaknjenec," je napisal na Twitterju.

Dobili smo tudi že odziv Damirja Črnčeca na Janšev tvit. Da se s političnimi dinozavri ne ukvarja več in da je vse povedal s svojimi preteklimi dejani in zapisi, med drugim tudi z zadnji kolumni za Reporter, je povedal Črnčec.

Poleg tega je vlada razrešila generalna sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanosti in šport ter na ministrstvu za kulturo. Na šolskem ministrstvu bo Bruna Rednaka kot vršilec dolžnosti generalnega sekretarja nasledil Mitja Blagajne. Na kulturnem ministrstvu pa bo Darjo Hrga zamenjal vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Bojan Kurež.

Obenem je vlada sklenila, da bodo kot doslej redne seje vlade praviloma potekale ob četrtkih, seje vladnih delovnih teles pa ob torkih.

Prvo manjšinsko vlado v sestavi LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS je DZ včeraj potrdil s 45 glasovi podpore. Takoj po seji je potekala primopredaja poslov med dosedanjim premierjem Mirom Cerarjem in Šarcem, zatem pa se je vlada sestala še na svoji prvi seji. Novi ministri bodo od svojih predhodnikov posle prevzeli v petek.

Loading...