stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Sprenevedanje, zamegljevanje, obračanje dejstev osamosvojitve zastruplja Slovenijo

Deli na:
Janša: Sprenevedanje, zamegljevanje, obračanje dejstev osamosvojitve zastruplja Slovenijo

Foto: Bobo

Trenutna oblast se do »slovenske osamosvojitve žal ne obnaša odgovorno in zato je država danes v krizi,« meni predsednik SDS Janez Janša. Na predstavitvi zbornika Bela knjiga slovenske osamosvojitve v Krškem je Janša izpostavil, da je osamosvojitev Slovenije omogočila enotnost slovenskega naroda, ne pa slovenske politike.

Objavljamo poročilo o predstavitvi s sds.si:

Predsednik SDS Janez Janša: »Sprenevedanje, zamegljevanje, obračanje dejstev okoli ključnega časa in dogodkov v Sloveniji v temelju zastruplja naš družbeni prostor.«

Bela knjiga slovenske osamosvojitve je izjemen zgodovinski zbornik, v katerem so objavljeni še nikjer predstavljeni zgodovinski dokumenti.

Drevi je v Kulturnem domu v Krškem pod okriljem organizacije Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve potekala predstavitev zbornika Bela knjiga slovenske osamosvojitve. Knjigo je zbranemu občinstvu ob priložnosti ustanovitve občinskih in območnega odbora VSO predstavil  predsednik SDS Janez Janša.

Aleš Hojs, predsednik Združenja VSO, je v pozdravnem nagovoru dejal, da današnji odziv obiskovalcev kaže, da vrednote slovenske osamosvojitve niso pozabljene niti uresničene. Obenem je povedal tudi, da se danes tisti, ki niso bili zaslužni za osamosvojitev predstavljajo kot idejni očetje osamosvojitve in kot tisti, ki so bili za osamosvojitev in želijo na ta način prelisičiti slovensko javnost. Po njegovih besedah je prav, da kot očetje in matere »poskrbimo, da bodo naši otroci in vnuki izvedli pravo zgodovinsko resnico,« zbornik Bela knjiga slovenske osamosvojitve pa je pripomoček za to.


Miran Stanko, župan občine Krško, pa  je povedal, da smo Slovenci številčno majhen narod, ki se je moral trdo boriti za obstoj na tej zemlji. »Po korakih smo uspeli doseči pravico do tega, da smo postali samostojna država,« je dejal. Poudaril je, da se zgodovine spominjamo skozi pisne dokumente, Bela knjiga slovenske osamosvojitve pa je zbornik, ki prinaša dokumente, ki ne bodo zamrli. »Moja želja je, da bi s plebiscitno voljo, znanjem in močjo, ki jo imamo, nadaljevali pot, ki je bila zastavljena leta 1991, to pa je pot gospodarja na svoji zemlji,« je še dejal.

Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da je »čas slovenske osamosvojitve središčni dogodek slovenskega naroda, neprimerljiv v naši zgodovini in bi to moralo biti nekaj, kar vsi poznamo, ne le tisti, ki smo ta čas živeli. Žal pa temu ni tako,« je dejal ter dodal, da se tudi v slovenskih šolah pri zgodovini mladi naučijo veliko bistveno manj pomembnih stvari, kot je dogajanje v tem središčnem času. Poudaril je, da je vsebina knjige odmevna in da so v njej zbrani zgodovinski dokumenti tistega časa, od poročil o oddaji orožja do poročil obveščevalnih služb, pa do spominskih zapisov, do avtentičnih dokumentov o tem, kar so govorili diplomatski predstavniki sosednjih držav ter tudi to, kako je ZDA takrat gledala na nas. »Gre za izjemen zgodovinski zbornik, kjer so objavljeni dokumenti, ki še nikjer niso bili objavljeni,« je dejal in dodal, da bo za marsikoga izjemno šokantno branje razprav nekaterih takratnih poslancev slovenske skupščine.

Predsednik SDS Janez Janša je v nadaljevanju orisal dogajanje v slovenski skupščini ob osamosvajanju. Izpostavil je tudi praktičen primer glede nasprotovanja novim simbolom in realnim ukrepom osamosvojitve. »Nasprotovanje temu, da vzpostavimo lastno obrambno moč, je bilo neizmerno. Danes pa se je uveljavila floskula, da je slovenska osamosvojitev uspela zato, ker smo bili vsi enotni,« je dejal in dodal, da sicer enotnost je obstajala, vendar je bila to enotnost slovenskega naroda, ne pa slovenske politike. Predsednik SDS je izpostavil  še, da »smo v slovenskem parlamentu ključne dokumente glede osamosvojitve sprejeli s pičlo večino in z veliko zamudo«, pri tem pa je orisal sprejemanje obrambnega proračuna. »Nasprotovanje slovenski osamosvojitvi je trajalo vse do vojne za Slovenijo, pa tudi še dlje in je skoraj ogrozilo slovensko osamosvojitev,«je povedal predsednik SDS. Ob tem je dodal, da so prav vsi tisti, ki so slovenski osamosvojitvi aktivno nasprotovali, bili kasneje nagrajeni. Ob tem je spregovoril tudi o nedavni izjavi ameriškega veleposlanika o žrtvah in vojni za Slovenijo, pri čemer je kot šokantno ocenil, da so se na te izjave odzvali tisti, ki so nasprotovali slovenski osamosvojitvi. Predsednik SDS Janez Janša je obenem tudi spomnil na izjave nekaterih vidnih politikov tedanjega časa, ki so nasprotovali osamosvojitvi, pri čemer je izpostavil izjavi Milana Kučana in Janeza Stanovnika. » Sprenevedanje, zamegljevanje, obračanje dejstev okoli ključnega časa in dogodkov v Sloveniji v temelju zastruplja naš družbeni prostor.«

Predsednik SDS Janez Janša je spregovoril tudi o pretiranem zadolževanju države, ki ga je primerjal z zadolževanjem v nekdanji Jugoslaviji, ki je vodilo v propad. »Naš dolg je resen problem, ki se ga ne naslavlja in se ga kar povečuje. To je točka, ko nastopa skrajni čas za streznitev,« je bil jasen predsednik SDS Janez Janša. Ob tem je dodal, da je bil to nek nauk, ki smo ga prehitro pozabili. »Bela knjiga je tudi poizkus klica k streznitvi,« je dejal.

Nenazadnje je izrazil še obžalovanje, da se Slovenci oziroma vsaj trenutna oblast do »slovenske osamosvojitve žal ne obnaša odgovorno in zato je država danes v krizi.«

Prireditve sta se med drugim udeležila poslanec SDS mag. Andrej Vizjak in poslanec SDS Tomaž Lisec , nekdanji predsednik Združenja VSO Slavko Kmetič ter nekateri vidni lokalni predstavniki. Kulturni program so z domoljubnimi pesmimi obogatili pevci Pevskega društva Laudate.