Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Maščevanje tistih, ki jim je bila ukradena država: SFRJ

Deli na:
Janša: Maščevanje tistih, ki jim je bila ukradena država: SFRJ

Foto: Bobo

"Računali so na to, da bo samostojna Slovenija sicer evforično razglašena, ne pa tudi udejanjena, Janez Janša razlaga slavno Kučanovo izjavo "Danes so dovoljene sanje, jutri bo nov dan!" Janša v spremni besedi k zborniku "Bela knjiga Slovenske osamosvojitve – ovire, nasprotovanja, izdaja kri" razgalja početje nekaterih vidnih predstavnikov tedanje slovenske politike, ki so samostojnost podpirali s figo v žepu.

Tako sta Milan Kučan in Ciril Ribičič italijanskega predstavnika Socialistične internacionale Piera Fassina rotila , naj "italijanska in evropska levica neodvisnosti bivših jugoslovanskih republik ne podarita desnici", piše Janša v prispevku, objavljenem na spletni strani SDS.

"Poslanci takratne opozicije, predvsem LDS in današnje SD, so tujim diplomatom in obveščevalcem na široko razlagali svojo skepso ali celo nasprotovanje osamosvojitvi. Nekateri, kot npr. poslanec LDS Franco Juri, so jo potem z bojkotom razglasitve odločitve o osamosvojitvi tudi javno manifestirali, medtem ko so drugi, predvsem ljudje iz naslednice ZKS, v slovenski javnosti govorili eno, tujim virom pa drugo," spominja Janša.

Opozarja tudi na držo aktualnega obrambnega ministra Romana Jakiča. "Na to funkcijo so strici iz ozadja namestili osebo, ki je leta 1991 ne samo posredno, temveč aktivno, s politično akcijo in glasovanji, nasprotovala vsem ukrepom za obrambo Slovenije pred agresijo JLA. "Nisem član LDS, a sem enakih misli in stališč kot Roman Jakič", je dejal polkovnik JLA Milan Aksentijević v skupščini, potem ko sta v najbolj kritičnem času družno vtikala polena v kolesje obrambnih priprav."

"Kalkulacija nasprotnikov slovenske osamosvojitve, domačih in tujih, je temeljila na pričakovanju efekta razbite glave," piše prvak SDS. Računali so na poraz slovenskih obrambnih sil, ki bi privedel do razpada Demosove koalicije, padca vlade ter "prevzema popolne oblasti spet nazaj v svoje roke", očita Janša.

Po zmagi slovenskih sil nasprotniki osamosvojitve niso priznali zmote, temveč so "začeli že takoj po vojni in še pred mednarodnim priznanjem sprožati propagandne kampanje proti nosilcem osamosvojitve ter rušiti posamične Demosove članice in nato vlado." Posamezniki, ki so se dokazano najbolj izpostavljali z aktivnostmi proti osamosvojitvi ali ukrepom za njeno zavarovanje, pa so doživljali hitro osebno promocijo, je oster Janša. "Franco Juri in Jaša Zlobec, dva najbolj ekstremna skupščinska nasprotnika vseh potrebnih ukrepov za osamosvojitev, sta postala veleposlanika države, ki sta ji ob njenem rojstvu nasprotovala."