Revija Reporter
Slovenija

Janša snubi volivce: zakaj je za predsednika SDS pomembnejši Spodnji Duplek kot Bruselj

Ivan Puc
21 2.838

19. dec. 2021 20:00

Deli na:

Predsednik vlade Janez Janša, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Evropska komisija

Polarizacija političnega prostora ne poteka le med levico in desnico temveč tudi na osi med mestom in podeželjem. Predsednik vlade in SDS Janez Janša je končal polletno predsedovanje Slovenije Evropski uniji, še vedno pa »predseduje« županom.

Nastaja »županska stranka«, pod okriljem kočevskega župana Vladimirja Prebiliča bi šlo na volitve 16 županov malo večjih občin; v kakšni povezavi se še pogovarjajo. Tudi lista Povežimo Slovenijo bo na pol županska, nenazadnje ali se ni politični vzpon Marjana Šarca začel leta 2017 s položaja župana srednje velike občine.

Zakaj dominantna vladna stranka SDS stavi na mobilizacijo podeželja prek županov in legitimira razcep na osi urbano – ruralno oziroma središčem države in njenim obrobjem?

Kakšnih koncesij in blagodati so bili od vlade deležni župani?

Ljubljana ni le prestolnica države temveč tudi središče »globoke države«. Zakaj je s svojimi levimi župani in županjami nemalokrat tarča prezira?

Zakaj bodo stranke koalicije vnovič skušale vzbuditi protiljubljanski in lokalistični sentiment.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24