Gina Schumacher Svet24.si

FOTO in VIDEO: »Ati, to je zate«: Gina za ...

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno (12. 11.)...

martin sagner Svet24.si

Vinko Šimek je žalosten: umrl je Dudek

stanovanje Svet24.si

Kako kupiti stanovanje brez kredita?

ženska, limona Dobra karma

Kako spremeniti svoje občutke na bolje? Takole …

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

Slovenija

Iz koprskega pripora izpustili kurdskega aktivista, ki ga želi v kremplje dobiti Turčija

Deli na:
Iz koprskega pripora izpustili kurdskega aktivista, ki ga želi v kremplje dobiti Turčija

Kurdski aktivist Ismet Kilic. - Foto: Facebook

Koprsko okrožno sodišče je v sredo odpravilo pripor za kurdskega aktivista Ismeta Kilica, ki ga je slovenska policija na podlagi Interpolove tiralice priprla 26. julija. Sodišče je odločilo, da ni razlogov za njegovo izročitev Turčiji, ker po slovenski zakonodaji ni zagrešil kaznivega dejanja, poroča Televizija Slovenija.

Da bo sredina odločitev okrožnega sodišča pravnomočna, se mora o zadevi izjasniti še višje sodišče v Kopru.

Po poročanju Televizije Slovenija bo 54-letni Kilic, ki je bil v Sloveniji zaprt 82 dni, zahteval odškodnino od Slovenije. Je pa s soprogo že na poti v nemški Duisburg, kjer živi z družino.

V Slovenji so ga pridržali, ko se je konec julija z družino vračal s počitnic na Hrvaškem. Interpol je 7. septembra tiralico umaknil, a je Kilic kljub temu ostal v priporu.

Kilic je sicer leta 1997 v Nemčiji pridobil politični azil, od leta 2008 pa je tudi nemški državljan. Doma so ga preganjali, ker je kot sindikalni zaupnik delil letake, v katerih je bil kritičen do odnosa tedanjega režima do vojne s Kurdi.

Njegov odvetnik Klaus Spiekermann je včeraj za nemško tiskovno agencijo dpa danes pojasnil, da Turčija želi, da bi Kilic prestal zaporno kazen, na katero je bil obsojen v 90. letih prejšnjega stoletja zaradi članstva v teroristični skupini. Kilic je za televizijo Slovenija povedal, da se mu je v Turčiji zgodila krivica, zato je zbežal v Nemčijo.

V začetku oktobra se je pred koprskim zaporom zbrala skupina protestnikov v podporo kurdskemu aktivistu, med njimi poleg aktivistov nekateri predstavniki slovenske in evropske politike.

loading...
Loading...