mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bi rada ministrica Andreja Katič človeka poslala k mučiteljem ali celo v smrt?

Deli na:
Bi rada ministrica Andreja Katič človeka poslala k mučiteljem ali celo v smrt?

Andreja Katič - Foto: Bobo

Zgolj zahvaljujoč upravnemu sodišču se ruski državljan Mikhail Maiorov (za zdaj) ni vnovič znašel v krempljih ruskega pravosodja. Slovenska ministrica za pravosodje Katičeva je podpisala njegovo izročitev Rusiji, a je, kot poroča TV Slovenija, to ustavilo upravno sodišče.

Pred dvema mesecema smo pisali o ruskem državljanu Mikhailu Maiorovu, ki je od lanskega avgusta v zaporu v Kopru in čaka na odločitev, ali ga bo Slovenija izročila ruskim oblastem.

Maiorov se je pred leti umaknil iz Rusije, saj so ga tam preganjali ljudje iz Putinove oligarhije. Ker so se hoteli polastiti njegovega premoženja, bil je namreč podjetnik v gradbeništvu, so mu naprtili kazniva dejanja.

Očitali so mu, da naj bi naročil umor nekega znanca ter organiziral kriminalno združbo, zato je dve leti preživel v nečloveških razmerah v zaporu v mestu Saratov. Tam je bil tudi žrtev pazniškega šikaniranja, trpinčenja.

Vsa sodišča so ga oprostila obtožb, a na koncu je prezidij ruskega vrhovnega sodišča povsem arbitrarno njegov primer vrnil v odločanje na prvo stopnjo. Ker ni želel znova prestajati kalvarije, se je z ženo umaknil na Poljsko, a ruska tiralica ga je ujela na slovensko- hrvaški meji. Ko se je vračal s počitnic na Hrvaškem, so ga avgusta lani na meji prijeli naši policisti na podlagi ruske tiralice v sistemu Interpola. Rusija zahteva njegovo izročitev.

Kljub temu, da gre za zrežiran pregon zoper Maiorova, je ministrica za pravosodje Andreja Katič brez kančka slabe vesti kot zadnja instanca podpisala odločbo za izročitev. Kljub mnogim opozorilom, da bo v Rusiji (znova) žrtev mučenja in nečloveškega ravnanja.

V ozadju pregona naj bi bili ljudje povezani z Vjačeslavom Volodinom, predsednikom ruskega parlamenta- dume. Velja poudariti, da Rusija ne spoštuje niti odločb ESČP glede kršenja človekovih pravic. V tej državi so mnogi zaporniki sistematično mučeni in z njimi nečloveško ravnajo. Za zdaj Maiorov vseeno ostaja v koprskem zaporu.

Po poročanju TV Slovenija je namreč upravno sodišče zadržalo izročitev. Tudi organizacije za človekove pravice in boj proti mučenju so se zavzele zanj. Katarina Sternad iz Pravno- informacijskega centra nevladnih organizacij pravi, da razmere v Rusiji še zdaleč niso primerne, da bi lahko Slovenija prevzela odgovornost za izročitev Maiorova. Slednji je pri nas zaprosil za mednarodno zaščito- azil.

Olga Sadovskaja iz ruskega Komiteja za boj proti mučenju meni, da bi ga v Rusiji mučili za priznanje krivde. Porazno je, da je bila ena od prvih potez ministrice za pravosodje Andreje Katič podpis pod zelo verjetno mučenje človeka ali celo njegovo smrt.

Je v ozadju zgolj njena uradniška ignoranca in nesposobnost presoje, ali pa gre morda celo za posledico zakulisnih političnih pritiskov Putinovega režima na Slovenijo?