Revija Reporter
Slovenija

Iz arhivov Udbe: Jaša Zlobec se je bal, da bo končal v norišnici kot Lev Kreft

Igor Kršinar
5 2.924

2. jun. 2024 6:00

Deli na:

Lev Kreft in Jaša Zlobec leta 1990

Bobo

Publicist Igor Omerza v knjigi Milan Kučan in Udba razkriva, kaj je Udba poročala nekdanjemu prvemu možu slovenske komunistične partije Milanu Kučanu. Poročila Udbe je začel prejemati že v 60. letih.

Prvo udbovsko poročanje Kučanu, ki ga je Omerza našel v Arhivu RS, je iz novembra 1969, ko je Boris Pahor v Trstu izdal knjigo Odisej ob jamboru, ki je govorila o nacionalnem vprašanju. V njej je napadel Edvarda Kardelja, kar je bilo za režim nezaslišano, zato so takrat Pahorju dali kodno ime zalezovanja Jambor. Prav tako so Kučana obvestili, ko so začeli Pahorjevo knjigo pleniti na meji, po poštah in domovih.

»Vrh slovenske komunistične stranke ni dobival operativnih dokumentov, jaz jim pravim tudi terenski dokumenti, ampak skrajšana poročila iz teh operativnih dokumentov. Vsak dan so se v ljubljanski center Udbe zlivali dokumenti iz 13 centrov Udbe. Največji je bil Ljubljana mesto. Potem so se iz te množice papirjev delala krajša dnevna poročila za politično vodstvo, dalje mesečna, trimesečna in letna poročila in še posamezni analitični dokumenti za posamezne vsebine,« je na predstavitvi knjige dejal Omerza.

Zoper Jančarja so »ustrezno ukrepali«

Maja 1974 je SDV v Indikativnem biltenu poročala tudi o takratnemu novinarju Večera Dragu Jančarju, konkretno o reakcijah na podelitev Tomšičeve nagrade. Poleg Kučana so bili prejemniki tega udbovskega pisanja tudi Sergej Kraigher, Andrej Marinc, France Popit, Stane Markič, Franc Tavčar Rok, Rudolf Hribernik Svarun in Janez Vipotnik.

Ključno pri tem dokumentu pa je, da napoveduje kazenski pregon zoper Jančarja. Kot razlog za to navajajo njegove obiske pri zamejskih Slovencih, ki so kritični do jugoslovanskega socializma: »Jančar je prinesel iz svojih številnih obiskov v zamejstvu nekaj sovražne emigrantske literature (med zadnjimi brošuro V Rogu ležimo pobiti), ki jo posoja svojim somišljenikom (Francu Forstneriču, Marjanu Krambergerju, Tonetu Partljiču, Andreju Brvarju), s katerimi sestavlja nekakšno neformalno skupino (vsi so kulturni delavci). Vodstvo mariborskega Večera je bilo obveščeno o Jančarjevi problematičnosti in se ne strinja s podeljeno nagrado, prav tako tudi ne vodstvo mariborskega medobčinskega komiteja Zveze komunistov.«

Na koncu so udbovci celo zapisali: »Organi za notranje zadeve bodo zaradi razširjanja emigrantske literature zoper Jančarja ustrezno ukrepali«.

Kreft naj bi pobesnel, razgrajal in delal škandale

Pozneje je bil Jančar obsojen na eno leto zapora, odsedel pa je tri mesece, tudi zaradi protestiranja njegovih kulturniških prijateljev. Med njimi je bil tudi Partljič, o katerem so udbovci istega meseca zapisali, da pripravlja dramo, v katerih bo obravnaval smrt dveh izmed sedmih sekretarjev Skoja Đura Đakovića in Nikole Hečimovića ter ju opisal kot nestvarnega prosovjetskega zagnaneža oziroma kot izdajalca in šibki osebnosi.

Udba je partijskim veljakom, vključno s Kučanom, poročala tudi o Stanetu Kavčiču. Med drugim, da se je ukvarjal z vzrejo in prodajo psov. Zanimiv zapis pa najdemo tudi v zvezi z Jašo Zlobcem v pogovoru s svojim očetom Cirilom Zlobcem: »Jaša je dejal, da ga partija ne bo videla več, saj se mu lahko zgodi to, kar se je zgodilo Levu Kreftu. L. Kreft naj bi bil v norišnici, dobil naj bi živčni zlom na Malti, ko je bil na nekem kongresu, kjer so ga silili v neke mahinacije. Kreft naj bi tedaj pobesnel, razgrajal in delal škandale.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24