nelly-in-ashanti Svet24.si

Presenečenje! Nelly in Ashanti sta se "na ...

pot na rakovo jelšo Svet24.si

Zakonca Bajželj odhajata v hišni pripor, ...

andrej vizjak bobo Necenzurirano

NPU preiskuje nekdanjega ministra Janševe vlade: ...

rtv slovenija protest bobo Reporter.si

Kdo je »junak« na RTVS, ki se vsak dan vozi 140 ...

mestna hiša Ekipa24.si

Spektakularni posnetki z vrha! Tako je videti ...

PodZvezdami_MajaKeuc_15_06_24_FotoAnaRojcPhoto-42 Odkrito.si

Kakšno presenečenje! Znani so jo podprli, pa ...

slovenija navijaci nogomet 224 pm Ekipa24.si

Kakšni prizori iz Münchna!! Slovenski navijači ...

Slovenija

Dimitrij Rupel o zadnji knjigi o Kučanu in Udbi: Udbovska noč in megla vzela dokumente, ki so kompromitirali partijske funkcionarje

Deli na:
Dimitrij Rupel o zadnji knjigi o Kučanu in Udbi: Udbovska noč in megla vzela dokumente, ki so kompromitirali partijske funkcionarje

Milan Kučan in Dimitrij Rupel na marčevski predstavitvi Ruplove knjige Voditelji Slovenije - Foto: S. R.

Objavljamo nekaj razmišljanj dr. Dimitrija Rupla o knjigi Igorja Omerze Milan Kučan in Udba: Kronologija tajnega poročanja in pojavljanja (1969-1990).

Še bolj bistveno od vprašanja pripovedovalskih modelov je vprašanje v zvezi s citatom na strani 314 oz. 315: …v letu 1987 je naša tajna policija dostavila slovenskemu komunističnemu vrhu »1262 obvestil«, takrat je bil Kučan najvišje rangirani slovenski komunist, »namenjenih političnemu razreševanju in preprečevanju nadaljnje sovražne aktivnosti.«

Dokumenti izpuhteli v zrak 

Velik del slovenskega političnega razreda – ki je tupatam še vedno dejaven – se je na ta način rešil vseh mogočih zapletov, kazni in obsodb.

No, v pravkar končanem opisu dokumentov, ki sem jih našel v arhivu in ki jih je Milan Kučan prejel od Udbe v letu 1987, vidimo, da jih nisem našel niti toliko, kolikor je prstov na eni roki. In kje so ostali! Tisoč in še več njih? Ja kje neki, vzela jih je udbovska noč in megla!

Spremenili so se… v papirno kašo ali pa izpuhteli v zrak (v prozoren zrak, kot bi rekel mojster Shakespeare) v masovnem uničevanju arhivov tajne policije pred prvimi povojnimi demokratičnimi volitvami oz. vse tja do sredi-majskega nastopa Demosove vlade v letu 1990!

Po ugotovitvi Omerze nam je danes na razpolago okrog pol odstotka gradiva o več kot 16.000 osebah, ki ga je v svojem času  za potrebe političnega vodstva pripravljalo »700 udbovcev in okoli 3.500 špicljev«.

Uničili so najbolj »sočno« in nevarno dokumentacijo

V dneh pred volitvami leta 1990 se je zgodila obsežna mobilizacija, v kateri so najbolj strastno in hlastno uničevali najbolj zanimivo, najbolj »sočno« in nevarno dokumentacijo, ki je najbolj kompromitirala tajne policiste, njihovo mrežo in seveda partijske funkcionarje, ki so udbovska poročila naročali in prejemali.

Velik del slovenskega političnega razreda – ki je tupatam še vedno dejaven – se je na ta način rešil vseh mogočih zapletov, kazni in obsodb; v tem je bil spretnejši od kolegov v drugih komunističnih režimih, kjer so sporno gradivo zaščitili in hranili – vsaj za analitične potrebe – vse do današnjega dne. V drugih podobnih državah so nekdanjim tajnim policistom dostop do javnih služb onemogočili oz. bistveno omejili.

Sankcije, ki so čakale in bi lahko (v primeru primernega razčiščevanja) doletele slovenski politični oz. policijski razred iz časov pred letom 1990, so seveda pomembne in bi imele vsekakor blagodejni vpliv na slovensko življenje; toda še bolj pomembno je očitno dejstvo, da je velik del – z današnjega vidika skrajno spornega političnega in celo kriminalnega delovanja – ostal skrit, prikrit oz. uničen; in da je s tem življenjsko in nepopravljivo prizadeta usoda slovenskega zgodovinopisja. Gre za nič manj kot zanesljivo podobo slovenskega vladanja in represije, ki ju poznamo pod absurdnim imenom pridobitve socializma.

CELOTEN RUPLOV TEKST LAHKO PREBERETE V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24