Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Intervju z Janezom Janšo

Deli na:

Stranka Janeza Janše je bila prejšnji teden tarča očitkov Dela, da je z denarjem iz Patrie financirala nekatere brezplačne časopise. »Na sodišču bodo morali predložiti dokaze za obtožbe. Če bodo predložili dokaze, da je Björqvist (finski preiskovalec, op. a.) obtožbe dejansko izrekel, bo vložena tožba proti njemu,« pravi Janez Janša, s katerim smo se pogovarjali tudi o usodi arbitražnega sporazuma in o sposobnosti vlade pri soočenju s krizo. Žal mu je, ker EU ni izrabila enkratno priložnost in neposredno med nominiranimi kandidati potrdila svojega predsednika s splošnim glasovanjem.

Stranka Janeza Janše je bila prejšnji teden tarča očitkov Dela, da je z denarjem iz Patrie financirala nekatere brezplačne časopise. »Na sodišču bodo morali predložiti dokaze za obtožbe. Če bodo predložili dokaze, da je Björqvist (finski preiskovalec, op. a.) obtožbe dejansko izrekel, bo vložena tožba proti njemu,« pravi Janez Janša, s katerim smo se pogovarjali tudi o usodi arbitražnega sporazuma in o sposobnosti vlade pri soočenju s krizo. Žal mu je, ker EU ni izrabila enkratno priložnost in neposredno med nominiranimi kandidati potrdila svojega predsednika s splošnim glasovanjem.

Sva pri »teoriji zarote«. Kdo je za zadnjim napadom Dela na vašo stranko?

Ne gre za teorijo, ampak za prakso. In to ponavljajočo se prakso. Isto formulo kot pri aferi Patria so uporabili že pri drugih aferah; tudi del akterjev je isti. Sodelovali so že pri aferah Vič-Holmec in Depala vas. Razlika je le v vključitvi Finske, da bi aferi s tem dali večjo kredibilnost. Tudi pri zadnjih obtožbah v Delu, Mladini in drugod je osnova neko anonimno pismo, ki je bilo poslano nekaterim institucijam. Preiskuje jo seveda Kosova komisija in verjetno tudi drugi organi pod političnim vplivom vladne koalicije.

Tudi tožilstvo?

Tega ne vem. Vse teče zelo podobno kot v časih omenjenih afer v devetdesetih. Takrat so Drago Kos ali nekateri iz njegovega kroga sami sebi napisali anonimno pismo in ga nato preiskovali. Ali pa so insinuacije kako drugače pripeljali v preiskavo. V Depali vasi se je Kos predstavljal kot Peter iz Sove in nagovarjal tajnega policijskega sodelavca, naj provocira sodelavce vojake, da bodo rekli kaj grdega o novinarjih, to posname in prinese k njemu. To Kosovo spletkarjenje je bilo dokumentirano.
Ker od vsega insinuiranega v oddaji Resnica o Patrii niso nič dokazali, je bilo treba dodati nove elemente, da bi lahko opravičili podaljševanje preiskave. Obljubili so, da bodo rezultati znani v začetku tega leta, nato so bili prestavljeni na poletje in konec leta. Sicer pa ne gre le za pisanje Dela. Že prejšnji teden je stranka Zares na to temo postavila poslansko vprašanje, pa tudi drugi mediji so bili ustrezno pripravljeni na novost v aferi.

Imate to anonimno pismo?

Ne. Imam pa zanesljive informacije, da je to ena od podlag za špekulacije Dela in drugih. Med drugim naj bi v njem govorili o brezplačnih časopisih.

Zakaj ta pok(ec) iz Finske, saj prihodnji mesec ni volitev?

Zato pa sedaj ponovno spreminjajo časovnico. Ker preiskava ni obrodila sadov, so morali za njeno nadaljevanje izdelati opravičilo. Prihodnje poletje, ko naj bi bila preiskava po zadnjih zagotovilih končana, pa bo čas tik pred lokalnimi volitvami. Takrat bo v igri Jankovićevo mesto v Ljubljani, in pogreta afera naj bi zaposlila njegovo politično konkurenco. Vrnimo se k pisanju Dela. Novinarju so insinuacije, za katere seveda nimajo nobenih dokazov, povedali »off the record«, misleč, da jih bo objavil brez navedbe vira. Tako vedno ravnajo drugi novinarji, vključeni v izvedbo velikega poka, z Berglundom na čelu. Ker je Karba navedel vir, ga je s tem izpostavil naši tožbi zaradi žaljive obdolžitve. SDS lahko zlahka zavrne absurdne obtožbe. Nič čudnega, da je finski preiskovalec Björqvist zapisano zanikal, saj ve, da obtožbe ne držijo.
 
Boste tožili Delo?

Da. Na sodišču bodo morali predložiti dokaze za obtožbe. Če bodo predložili dokaze, da je Björqvist obtožbe dejansko izrekel, bo vložena tožba proti njemu.
 
Dejal je, da slovenskim medijem ne bo dajal izjav ...

To je povedal že oktobra, a že dan pozneje prelomil besedo. Ne gre za verodostojno osebo. Sicer pa, kaj bo pa počel, če ne bo dajal izjav? Doslej je delal predvsem to.

Se je kompromitiral?

Kompromitiran je že od samega začetka. Nesporno je avtor Resnice o Patrii Berglund uporabil podatke, zbrane v Björqvistovi preiskavi. To se vidi iz povsem enakih stavkov v štabnem dokumentu in televizijski oddaji.

VEČ V TISKANI IZDAJI

Na intervju sta se odzvala urednika Dela in Mladine - Darijan Košir in Grega Repovž:

"Napoved Janeza Janše, da bo tožil Delo zaradi omenjene zgodbe, nas ni presenetila, ker so njegovi podrejeni to že javno napovedali. Mislim pa, da je s tožbo zgrešil cilj: v Delu smo vir informacij za našo zgodbo javno razkrili, torej se lahko obrne le na naš vir," je v odzivu za STA zapisal odgovorni urednik Dela Darijan Košir.

Po njegovih besedah kot prenašalci informacij res ne morejo biti krivi. Kot je poudaril, Björqkvist ni njihov edini vir, so še drugi, posredni in neposredni, tako da bo dokazovanje Delove "krivde" res težko. "Sojenja se ne bojimo, ravno nasprotno, se ga veselimo, ker predvidevamo, da se bo med njim razkrilo marsikaj, kar bi slovenska javnost morala vedeti, pa ji je doslej ostalo prikrito. Nisem pa prepričan, da bo sojenje zato prijetno za glavne akterje te zgodbe," je še zapisal Košir.

Na Janševe navedbe pa se je odzval tudi odgovorni urednik Mladine Grega Repovž. V zvezi z navedbami, da je "tudi pri zadnjih obtožbah v Delu, Mladini in drugod osnova neko anonimno pismo", je Repovž poudaril, da na Mladino niso dobili nobene anonimke v tej zvezi in da članek ravno tako ni zasnovan na nobenih nepreverjenih ali anonimnih virih. "Kot izhaja iz članka, je naš vir sam Janez Janša, ki se je v javnih nastopih sam razkril," je navedel odgovorni urednik Mladine.