profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša na sojenju Berglundu: Če ne bi bilo Patrie, bi SDS leta 2008 zmagala

Deli na:
Janša na sojenju Berglundu: Če ne bi bilo Patrie, bi SDS leta 2008 zmagala

Foto: Arhiv Reporterja

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se danes nadaljuje obravnava v tožbi Janeza Janše proti televiziji YLE in novinarju Magnusu Berglundu. Ta dokazov za svojo trditev, da je Janša prejel podkupnino od finske Patrie, do konca prve obravnave ni predložil, saj naj bi želel zaščititi svoje vire.

"Berglund je meni osebno, stranki, vladi in državi namerno povzročil nepredstavljivo škodo. SDS je bila zaradi izgube glasov oškodovana za 4,5 milijona evrov," je Janez Janša dejal na sojenju finskemu novinarju Magnusu Berglundu, ki ga Janša toži zaradi trditev, da je prejel podkupnino finske Patrie. Prepričan je tudi, da je stranka SDS zaradi Berglundove oddaje, objavljene le malo pred volitvami leta 2008, izgubila 10 odstotkov glasov volivcev.

Ne mine dan, da ne bi moral pojasnjevati obtožb v zvezi s Patrio, dodaja prvak SDS. Finska televizija še tri leta po predvajanju oddaje ni objavila popravka, pravi Janša in meni, da "ni mogoče izključiti političnega ozadja, saj je postal direktor televizije pozneje sekretar in poslanec socialistične stranke."

Berglund je v oddaji Resnica o Patrii, pred tremi leti predvajanimi na finski televiziji YLE, tedanjega predsednika vlade Janšo obtožil, da je v poslu z oklepniki od finskega proizvajalca prejel podkupnino, pri tem pa se je zanašal na črko J v dokumentih, s katerimi je podkrepil svojo trditev. J je Janša, je menil Berglund. 

Bergundov odvetnik meni, da novinar ni naredil napake, in da je Janša v dokumentih včasih "označen s kratico JJ, ponekod pa tudi s PM, kar pomeni predsednik vlade". Tudi naj bi bilo iz dokumentov jasno razvidno, kdaj gre za posle v Sloveniji in kdaj na Hrvaškem.

Janša od novinarja zahteva odškodnino 1,5 milijona evrov in umik izjav.
 
Ob Berglundu Janša toži še generalnega direktorja policije Bojana Potočnika in direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, ki sta sodelovala v oddaji Resnica o Patrii. Švajgerju očita kvalificirano obliko kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, ker je v oddaji izjavil: "Odločitve se sprejemajo višje v premierjevih krogih ... Naš premier je bil leta 1991 minister za obrambo. Je strokovnjak za obrambo." 
 
Švajgerjev odvetnik Zdolšek meni, da so bile trditve njegovega varovanca utemeljene in kot dokaz predstavlja izjave predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena, ki je dejal, da se je Janša sestal z Walterjem Wolfom. Predsednik SDS vztraja, da se ni nikoli sestal z Wolfom in da ga je prvič srečal šele prejšnji teden na sodišču. 
 
Po mnenju Janše naj bi dokumenti Patrie obremenili predvsem slikarja Jureta Cekuto in nekdanjo svetovalko Milana Kučana Mirjano Jarc, ki naj bi jima finsko podjetje plačevalo podkupnino.
 
Nedavno so se sicer pojavili dokumenti, ki dokazujejo, da se je Berglund motil. S črko J ni bil označen Janša, temveč Bartol Jerković, direktor hrvaškega podjetja Đuro Đaković specialna vozila. Ta izdeluje oklepnike patria za hrvaški trg, dokumenti pa so navajali, da J potrebuje denar za pokojnino. 
 
Janša je pred začetkom obravnave izrazil upanje, da bo sodišče le uspelo pripeljati Beglunda na obravnavo in da bo končno predložil obljubljene dokaze. Na prvi obravnavi novinarja ni bioo, dokazi pa niso bili preloženi, saj naj bi Berglund ščitil svoje vire, je tedaj povedal njegov odvetnik.