Revija Reporter
Slovenija

Globoka država v slovenski policiji

Rado Pezdir

29. jul. 2018 20:00

Deli na:

Kam je izginil tajni dokument Banke Slovenije o iranskem poslu v NLB, ki naj bi ga dobila KPK in ga nato predala policiji?

Mineva nekaj več kot leto dni, odkar je ob aferi razkritja akcije pranja iranskega denarja in kanaliziranja sredstev za preboj embarga ter financiranja proliferacije in terorizma izbruhnila še afera KPK. Če povzamem na kratko, ob razkritju afere je danes v. d. ministra za pravosodje Goran Klemenčič v izjavi za nacionalno televizijo dejal, da je bil v času, ko je bil on predsednik KPK, seznanjen s tajnim dokumentom Banke Slovenije v zvezi z iranskim poslom, ki ga je vodji preiskav v KPK Darku Staretu predal žvižgač.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o poti dokumenta od KPK do policije in  skozi čigave roke je šel; kako sta komisija in policija "založili" dokument; kaj je v zgodbi nedvoumno in kje postanejo stvari motne; zakaj je dokument pomemben in kaj je iz njega izhajalo; kako so komisije DZ neuspešno zahtevale vpogled v dokument; kaj se zgodi, ko se policija znebi dokazov in prekine preiskavo; se je policija v aferi Irangate trudila, da bi imela čim manj informacij in ne obratno?