Revija Reporter
Slovenija

Afera kebab: Mreža lastnikov z Balkana, ki obvladuje prodajo kebaba

Biserka Karneža

17. feb. 2019 20:00

Deli na:

Fotografija je simbolična

Primož Lavre

Kaj je v mesu za kebab, ki ga jemo v Sloveniji, kdo ga uvaža in kdo nam ga prodaja, ter komu zaradi mesne afere grozi bankrot.

Zaradi afere z okužbo s salmonelo se je za zdaj znašlo pod drobnogledom Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin 41 obratov.



V prihodnjih dneh  je lahko številka še večja, samo zaradi petih kil spornega mesa bo umaknjenih kar 12 ton mesa.

Seznam lastnikov okrepčevalnic, kjer v Ljubljani ponujajo kebab, je zelo pomenljiv. Običajno so vsi albanske narodnosti, zato v javnosti velja prepričanje, da okrepčevalnice, kjer se poleg kebaba prodaja burek, hamburgerje in pice, obvladuje »šiptarska« in poleg nje še »bosanska mafija.«


Kakšna je lastninska sestava v podjetjih Alebon in Dunya Doner Keba, ki sta v Slovenijo iz Poljske uvozili odpoklicno meso zaradi suma okužbe s salmonelo?

Kdo ima v lasti okrepčevalnici s kebabom z največ obiska v Ljubljani in kdo vse se pritožuje nad upadom prometa?

V pogovoru z lastnikom in najemnikom Duna Imbiss Kebab iz Kamnika, začetnice kebaba v Sloveniji leta 1997, smo izvedeli, kaj vse se skriva v nizki ceni in kaj odlikuje kvaliteto.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24