Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policija: 79-letnega Mirka Moravca so ugrabili Maročan in dva Alžirca, ki so jih nekaj dni prej vrnili na Hrvaško

Deli na:
Policija: 79-letnega Mirka Moravca so ugrabili Maročan in dva Alžirca, ki so jih nekaj dni prej vrnili na Hrvaško

Foto: Facebook

Policija je na novinarski konferenci predstavila dogodke ob včerajšnji ugrabitvi 79-letnega Belokranjca Mirka Moravca, ki so ga v vinogradu pri vasi Mali Nerajec zvezali, ga strpali v prtljažnik njegovega avtomobila in ga po nekajurni vožnji izpustili blizu meje z Italijo.

Policisti so v zvezi z ugrabitvijo Moravca pridržali državljana Maroka in dva državljana Alžirije, so pojasnili na današnji novinarski konferenci. Ob tem so zagotovili, da Slovenija kljub omenjenemu dogodku ostaja varna država, policija pa bo storila vse, da bo tako tudi ostalo.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije Tomaž Peršolja, so italijanski varnostni organi prijeli 25-letnega državljana Maroka in dva 18-letna Alžirca. Vse tri so vrnili v Slovenijo in so sedaj v policijskem pridržanju. Policisti pa iščejo še četrto osebo, ki naj bi sodelovala pri ugrabitvi, a je vozilo zapustila še pred končno lokacijo, je pojasnil.

Policisti so sicer ugotovili, da so tujci v sredo pristopili do 79-letnega Moravca, ki je opravljal vinogradniška opravila, in ga sprva prosili za vodo. Nato pa so mu zagrozili z nožem, mu odvzeli avtomobilske ključe, ga zvezali in dali v prtljažni prostor njegovega avtomobila. Po večurni vožnji (Moravec pravi, da je trajala okoli šest ur) so oškodovanca pustili pri vasi Prelože pri Lokvi in peš nadaljevali pot proti Italiji. Oškodovanec se je sam rešil iz prtljažnika, v dogodku pa ni bil poškodovan.

Osumljence so prijeli italijanski varnostni organi pri Bazovici, slovenski policisti pa so jih prevzeli in jim odvzeli prostost. Med postopkom so ugotovili, da so vsi trije že bili 29. aprila v Črnomlju pridržani zaradi nezakonitega prehoda meje, nakar so jih 30. aprila vrnili na Hrvaško.

Za kaznivo dejanje ugrabitve je zagrožena kazen od šest mesecev do 10 let zapora, za kaznivo dejanje odvzema motornega vozila pa kazen do dveh let zapora.

Kljub omenjenemu dogodku policija zagotavlja, da Slovenija sodi v krog najvarnejših držav na svetu. Kot je dejal namestnik generalne direktorice policije Jože Senica, bo policija storila vse, da bo Slovenija še naprej varna država. Pri tem Senica priznava, da takšnih dogodkov ni mogoče stoodstotno preprečiti, kar velja tako za Slovenijo kot za druge države.


Ob tem je spomnil, da so migracije ne zgolj humanitarni, pač pa tudi varnostni izziv. Policija zato v zadnjih letih vseskozi spremlja dogajanje v regiji in prilagaja svoje aktivnosti, tudi v sodelovanju s policijami drugih držav. Policija ocenjuje, da se bo povečan obseg nedovoljenih migracij nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih, zato so pred kratkim svoje aktivnosti okrepili.

Tako izvajajo poostrene nadzor meje, kamor so razporedili policiste iz drugih enot, nadzor so okrepili tudi z dodatnim sistemom video nadzora, je pojasnil Senica. Ocenil je tudi, da so začasne tehnične ovire učinkovito sredstvo za omejevanje nedovoljenih migracij, zato predlagajo njihovo postavitev še na mesta, kjer ograja še ni nameščena.

Kot je dejal, se zavedajo, da dogodki, kot je bila ugrabitev v Beli krajini, vplivajo na občutek varnosti ljudi, a jim policisti pomagajo zagotavljati njihovo varnost in varnost njihovega premoženja. Opozarjajo na samozaščitno ravnanje, kot je zaklepanje vrat stanovanjskih hiš in avtomobilov. Na teh območjih so namreč v zadnjem mesecu zabeležili nekaj tatvin avtomobilov, a Senica ob tem opozarja, da jih je bilo veliko odklenjenih, v njih pa so bili ključi.

Črnomaljski policisti so sicer danes že obiskali prebivalce naselja, kjer je prišlo do dogodka, in jim svetovali, kako naj ukrepajo, ko opazijo tujce. Komandir črnomaljske policijske postaje pa se bo danes sestal z vodstvom občine in krajevne skupine.

Policija je sicer v letošnjem letu do 6. maja, obravnavala 3022 ilegalnih prehodov državne meje, število se je glede na enako obdobje lanskega leta povečalo za 99 odstotkov. Najbolj opazno je povečanje na območju policijskih uprav Ljubljana, največ prehodov pa so poleg ljubljanske zabeležili še na območjih novomeške in koprske policijske uprave.

Ob tem policija opozarja še na problematiko zlorab postopkov mednarodne zaščite. Po besedah vodje oddelka za upravljanje meja v sektorju mejne policije Petra Skerbiša resen problem pri obravnavi nedovoljenih migracij policistom povzročajo migranti, ki zlorabljajo postopek mednarodne zaščite. To se po njegovih besedah kaže v velikem razkoraku med številom izraženih namer in dejansko podanimi prošnjami.

Zato bi bilo treba spremeniti zakonodajo o mednarodni zaščiti ter uvesti varovalke, ki bodo preprečevale zlorabe, je poudaril Skerbiš. Sedanji sistem "primi in spusti" namreč po njegovih besedah pomeni, da nezakoniti migranti vedo, da se bodo lahko prosto gibali, če bodo zaprosili za mednarodno zaščito.

Moravec je v pogovoru z Denisom Avdićem omenjal arheologe, ki so ga spraševali o morebitnih starinah v vinogradu – policija pravi, da še preverja, kdo naj bi te osebe bile.