Revija Reporter
Slovenija

Finančni minister: Nepremičninski davek bi lahko dobili do leta 2021

STA

5. mar. 2019 6:00

Deli na:

Finančni minister Andrej Bertoncelj.

Bobo

Finančni minister Andrej Bertoncelj je v TV Odmevih povedal, da bi nepremičninski davek lahko dobili do leta 2021. "Stanje je že precej dobro urejeno. Potreben bo čas, saj si nihče ne želi napačnih ocen in odločb brez ažurnih in popolnih evidenc. Do 2020 se tega ne bo dalo narediti. Računamo pa, da nam do leta 2021 uspe," je dejal.

Ministrstvo za finance je lani jeseni napovedovalo, da bo novi sistem obdavčitve nepremičnin uveden z letom 2020, nato pa je ugotovilo, da davka ni mogoče uvesti, dokler ne bodo urejeni vsi podatki, posebej podatki o zemljiščih, prek katerih potekajo javne ceste in železnice.

Kot so sredi februarja za STA povedali na ministrstvu, bi bilo vsekakor v njihovem interesu, da bi bil davek na nepremičnine del ukrepov na davčnem področju, ki jih pripravlja ministrstvo. A čeprav je bilo tudi na področju evidenc v zadnjih letih narejeno veliko, vse evidence še niso urejene do takšne mere, da ovir za uvedbo davka na nepremičnine ne bi bilo, so dejali.

Bertoncelj je novembra lani napovedal, da bo šel osnutek zakona o tem davku najprej v dvomesečno strokovno in politično usklajevanje, "če bomo to lahko peljali in če bo politična volja". Nato bi sledila javna razprava, ki bi trajala prav tako dva meseca.

Po načrtih, kot jih je finančno ministrstvo predstavilo jeseni, bi davek nadomestil tri sedanje dajatve na nepremičnine - nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, dajatev za uporabo gozdnih cest in davek na premoženje - in bi bil v celoti prihodek občin. V povprečju naj se obremenitev glede na sedanje dajatve ne bi spreminjala, bi pa pri posameznih zavezancih lahko prišlo do sprememb navzgor ali navzdol. Celotni izkupiček naj bi bil sicer višji, saj bi bile v obdavčitev vključene tudi nepremičnine, ki zdaj niso.