900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenija bo častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2023

Deli na:
Slovenija bo častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2023

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Slovenija bo častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma leta 2023 namesto leta 2022, ker je Kanada, letošnja častna gostja sejma, zaradi posledic pandemije covida-19 sejem in vse vpletene države s podpisanimi pogodbami zaprosila za premik svojega gostovanja v leto 2021. Na knjižnem sejmu v Bologni pa bo Slovenija gostja leta 2022.

Kot so sporočili z Javne agencije za knjigo RS (Jak), so kanadski odločitvi, da zaprosi za prestavitev svojega gostovanja za eno leto, botrovale bistveno spremenjene okoliščine, v katerih bi letos potekal program Kanade. "Frankfurtski knjižni sejem in vse bodoče države častne gostje so po razmisleku in dogovoru iz solidarnosti do nezavidljivega položaja, v katerem se je znašla Kanada, v premik privolile," so zapisali na Jaku.

Po njihovih podatkih bo kanadski odbor za organizacijo častnega gostovanja, ki deluje pod okriljem kanadskega ministrstva za kulturno dediščino, gostovanje izvedel leta 2021, ostale doslej potrjene države častne gostje pa bodo prišle na vrsto zatem: Španija leta 2022, Slovenija leta 2023 in Italija leta 2024.

Kot je ob spremembi povedala direktorica Jaka Renata Zamida, je bil med državami dosežen konsenz, ki temelji na solidarnosti in vzajemnem razumevanju. "Letošnje leto je posebno za vse nas in nikomur ni lahko, ampak verjamemo, da bomo slovenski program častnega gostovanja v Frankfurtu z zavidljivim obsegom in vidnostjo izvedli tudi leta 2023. Veselimo se tudi, da nastop Slovenije kot častne gostje na knjižnem sejmu v Bologni, ki se bo v skladu z vsemi zamiki zgodil leta 2022, ostaja most do frankfurtskega gostovanja. Obenem zaupamo slovenski vladi, da bo lahko zagotovila ustrezne prilagoditve financiranja projekta," njene besede navaja sporočilo za javnost.

V Sloveniji je pogovore o možnosti zamika gostovanja v Frankfurtu vodilo ministrstvo za kulturo v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve in slovenskim veleposlaništvom v Berlinu. Minister za kulturo Vasko Simoniti je, kot so zapisali na Jaku, izrazil zavedanje o pomembnosti frankfurtskega sejma za slovensko literaturo in splošno prepoznavnost države in napovedal, da se bodo trudili za izvedbo dogodka.



Kanada bo sicer na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki bo potekal v bistveno zmanjšanem obsegu, prisotna z virtualnimi vsebinami. Direktor sejma Juergen Boos je ob tem izrazil veselje nad digitalnimi aktivnostmi, ki jih bo predstavila.

Kot so še sporočili z Jaka, bodo kljub prestavitvi gostovanja v Frankfurtu nemoteno nadaljevali s pripravljalnimi aktivnostmi. V maju je začela delovati projektno-programska skupina, katere naloge so medsebojno posvetovanje, posredovanje predlogov za pripravo vsebinskega in izvedbenega koncepta Slovenije kot častne gostje Frankfurta, potrjevanje vsebinskega in izvedbenega koncepta in spremljanje učinkov projekta.

Člani skupine so bili imenovani na predlog stanovskih društev in Jaka. V njej so trenutno Nataša Detič, Bojan Švigelj, Jani Virk, Majda Koren, Luka Novak, Amalija Maček, Alja Predan, Barbara Čeferin, Blaž Peršin, Matevž Čelik, Peter Baroš, Miha Kovač, Ignacija Fridl Jarc, Marjeta Pečarič, Renata Zamida in Anja Kovač.

Na otroškem knjižnem sejmu v Bologni, ki je zaradi pandemije letos odpadel, pa bo Slovenija namesto leta 2021 gostovala leta 2022. Tako bosta obe slovenski gostovanji, kot so še dodali na Jaku, v skladu z načrti potekali drugo za drugim.