stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DZ o državnem poroštvu za Teš 6 na izredni seji v sredo

Deli na:
DZ o državnem poroštvu za Teš 6 na izredni seji v sredo

Foto: Bobo

Državni zbor bo prvo branje predloga zakona o državnem poroštvu za financiranje gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki ga je v petek v parlamentarno proceduro vložila skupina 31 poslancev s prvopodpisanim Bojanom Kontičem (SD), opravil na izredni seji v sredo ob 15. uri. Tako je namreč danes odločil kolegij predsednika DZ.  

Čeprav je predsednik DZ Ljubo Germič zahtevo za sklic izredne seje, ki jo v ponedeljek vložila skupina 31 poslancev, na dnevni red seje kolegija, kot je pojasnil, uvrstil, ker izpolnjuje vse poslovniške pogoje, pa se je vnela razprava o tem, ali so kršeni postopki ali ne.

Kot je opozoril vodja poslanske skupine Zares Franco Juri, gre pri obravnavi predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6 za mednarodno pogodbo. Zato so potrebna pogajanja z Evropsko investicijsko banko (EIB), pri kateri je Teš najel posojilo, in tudi privolitev odbora za zunanjo politiko. Šele ko je sklenjena mednarodna pogodba, se pripravi zakon o poroštvu, je poudaril in ocenil, da so "takšne bližnjice" nesprejemljive.

Da o državnem poroštvu za Teš 6 ne bi smeli odločali na izredni seji, se je strinjal tudi namestnik vodje poslanske skupine SNS Bogdan Barovič. Prepričan je namreč, da je to, če je vlada ves čas vodila postopek o tem, tekoči posel. "Zdaj hiteti z izrednimi sejami o Tešu 6, nacionalnem energetskem programu ... ne gre. To je stvar dokončanja vlade," je poudaril.

Tudi poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli ne podpira nobene izredne seje od padca vlade. Po njegovi oceni DZ ne bi smel zasedati v tem obdobju, razen za tiste stvari, ki so ustavno nujne. "Sicer bomo DZ spremenili v predvolilni sejem," je ocenil.

"Tukaj ni dilem, podpiramo zahtevo za sklic izredne seje," pa je ocenil namestnik vodje poslanske skupine SD Samo Bevk. Z njim se je strinjal tudi namestnik vodje poslanske skupine SDS Rudolf Petan, ki je dodal, da je "eno procedura, drugo vsebina".

V vsebino zahteve za sklic izredne seje po Germičevih pojasnilih niso posegali, saj da bo na to odgovorila razprava. "Zahteva za sklic je dana s strani poslancev, DZ v tem trenutku še popolnoma deluje," je poudaril in dodal, da zahteva za sklic izredne seje izpolnjuje vse zahteve. DZ bo tako v sredo lahko predlog zakona ocenil kot primernega ali neprimernega za nadaljnjo obravnavo.

Vlada, ki od izglasovanja nezaupnice minuli torek opravlja le tekoče posle, je predlog zakona po pojasnilih generalne sekretarke vlade Helene Kamnar prejela v ponedeljek in bo mnenje sprejela do srede. "Glede na postopke, ki so še potrebni, da bi zakon postal operativen, je malo verjetno, da s sprejemanjem rešimo problem," je dejala.

Državna poroštva so potrebna za 440 milijonov evrov posojila, ki ga je Teš najel pri EIB. Teš je za financiranje zdaj že 1,3 milijarde evrov vrednega šestega bloka najela še 110 milijonov evrov posojila EIB, zavarovanega z bančno garancijo, ter 200 milijonov evrov posojila Evropske banke za obnovo in razvoj.

Podpisana finančna pogodba med Tešem in EIB pa opredeljuje sklenitev poroštvene pogodbe do 24. novembra letos.