Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fišer odredil nadzor nad delom tožilke Žgajnarjeve

Deli na:
Fišer odredil nadzor nad delom tožilke Žgajnarjeve

Foto: Primož Lavre

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je odredil nadzor nad delom tožilke za pregon organiziranega kriminala Blanke Žgajnar, poroča današnji Žurnal24. Na vrhovnem državnem tožilstvu pa so za časnik pojasnili, da je Fišer redni strokovni nadzor odredil nad delom vseh državnih tožilcev specializiranega državnega sodišča.

A Fišer naj bi po neuradnih informacijah želel preveriti predvsem, kako so tožilci za pregon organiziranega kriminala vodili postopke v obdobju, ko je to skupino še vodila Žgajnarjeva, poroča časnik. Žgajnarjeva je skoraj eno leto vodila tudi posebno skupino preiskovalcev, ki preverjajo domnevno nezakonite posle ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Nadzor je bil sicer odrejen tudi nad drugimi postopki, ki so bili Žgajnarjevi dodeljeni v zadnjem letu, piše Žurnal24. Preverjalo naj bi se predvsem, komu od tožilcev je Žgajnarjeva dodeljevala posamezne primere ter kako hitro in zavzeto so te postopke sprožali in jih reševali.

Pravniki in posamezniki iz pravosodnih vrst pa ob tem opozarjajo, da bi bil "takšen delni nadzor lahko tudi poskus vplivanja na to, kako naj tožilec vodi določen postopek oz. kako naj se odloči," piše časnik. Tožilski zakon sicer generalnemu državnemu tožilcu dopušča, da odredi posamični ali delni nadzor. Strokovnjaki pa ob tem opozarjajo nad nevarnostjo, če se nadzor odredi nad vodenjem postopka, ki še ni zaključen, tako kot ni zaključen predkazenski postopek, ki ga je Žgajnarjeva zadnje leto vodila proti Jankoviću.

Janković sicer za časnik še ni odgovoril na vprašanje, ali nadzor nad delom tožilke razume kot poskus vplivanja na to, kako naj se vodi postopek proti njemu.



Tožilstvo je letos že odredilo nadzor nad delom višje državne tožilke Dragice Kotnik. Komisija za preprečevanje korupcije je namreč ugotovila, da je Kotnikova pri svojem delu kršila predpise, ki v kazenskem postopku urejajo izločitev državnega tožilca.

Kotnikova je namreč preganjala nekdanjega komandirja policijske postaje Bled Milana Karbo, ki naj bi prodal ponarejeno vinjeto. Karbo je zastopal odvetnik Franci Matoz, prav njega pa je najela tudi Kotnikova, katero je policija obiskala zaradi tega primera, pregon zoper Karbo pa je Kotnikova opustila.

Kotnikova se je v vlogi osumljenke namreč znašla lani, ko so na njenem delovnem mestu in v zasebnih prostorih opravili hišno preiskavo. Policisti naj bi se za postopek odločili, ker naj bi Kotnikova novinarju Mitju Lomovšku predala zaupen dokument v zvezi z zadevo Baričevič.

Tožilci krškega okrožnega državnega tožilstva so na ljubljansko okrožno sodišče zaradi te zadeve že vložili zahtevo za preiskavo. Prav tako je bila zoper isto tožilko vložena zahteva za uvedbo disciplinskega postopka.