favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DOSJE Vse Titove skrivnosti (8): Jovanka je vztrajno zanikala trditve, da je Tito tujec: Če kdo ve, kdo je bil Tito – vem jaz!

Deli na:
DOSJE Vse Titove skrivnosti (8): Jovanka je vztrajno zanikala trditve, da je Tito tujec: Če kdo ve, kdo je bil Tito – vem jaz!

Josip Broz Tito z Jovanko. - Foto: Profimedia

Jovanka Broz, ki je osebno spoznala številne Titove sorodnike v Posotelju, je vedno odločno zavračala trditve, da njen mož Josip Broz ni pravi Josip Broz.

Poleg ruske teorije so cvetele še druge jezikovne teorije. Tako je beograjski igralec Mavid Popović omenjenemu novinarju Simiću povedal, da je več desetletji proučeval fonetiko Titove izgovarjave in da je tipologija Titovih besed najbolj podobna izgovarjavi poljskih Judov.

Tudi Titov osebni zdravnik Aleksandar Matunović je konec 20. stoletja pristavil svoj piskrček in trdil, da je bil Tito Nemec ali Madžar, ker se po njegovem ni dobro naučil srbsko-hrvaškega jezika. Matunovića je sicer Brozova žena Jovanka označila za lažnivca.

Jovanka Broz je odločno zavračala trditve, da je Tito v resnici tujec. Tako je med drugim zapisala: »Če kdo ve, kdo je bil Tito – vem jaz; (…) sploh ne dvomim, da je bil res to, kar pravi njegova biografija.« Jovanka je v Zagorju obiskala njegovo družino, spoznala sorodnike in urejala njegove dokumente, pišeta zgodovinarja Goldstein.  



Med zgodbami o Titovem oziroma Brozovem etničnem izvoru je zanimiva tudi knjiga Črno jagnje in sivi sokol (ang. Black Lamb and Gray Falcon), ki jo je leta 1941 objavila britanska pisateljica in popotnica Rebecca West. To je knjiga o njenem šesttedenskem popotovanju skupaj z možem po Jugoslaviji leta 1937.

V Trepči se je pogovarjala tudi s Škotom A. S. Howiejem, ki je vodil tamkajšnji rudnik. Škot je Westovi tudi pravil o nevarnem agentu Kominterne, ki naj bi se imenoval Brosz in naj bi bil sin češkega Juda in madžarske matere. Med vojno naj bi služil v avstrijski vojski in bil ujet v Rusiji. Ta zgodba kaže, da so se teorije o skrivnostnem Brozu pojavljale, še preden je kot poveljnik Tito leta 1941 začel postavljati na noge komunistično partizansko vojsko.

NADALJEVANJE JUTRI