Revija Reporter
Slovenija

Dosje: Rado Pezdir o bančnih greznicah NLB po Balkanu

Rado Pezdir

29. jul. 2018 20:00

Deli na:

V hčerinskih bankah NLB po Balkanu ni delovalo prav nič, slabšega bančništva in bolj koruptivnega bančnega poslovanja si ni bilo mogoče zamisliti. Levica Luke Mesca se je postavila na stran banksterjev in protestira proti privatizaciji NLB.

Zaslišanja Milana Mariniča, Andreja Hazabenta, Gorazda Jančarja, Borisa Zakrajška, Jurija Detička in Marjana Kramarja, torej nekoč visokih bančnikov iz Skupine NLB, pred Logarjevo komisijo so odkrila precej brutalno sliko širitvene politike Skupine NLB na Balkan. Dokler se zgodba o uspehu hitro rastoče lokalne banke z regionalnimi apetiti ni popolnoma razbila z bančno sanacijo, smo morali v slovenski medijih prebirati in poslušati s kako konkurenčno in genialno banko imamo opravka.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, zakaj pri podrižnicah NLB ne gre za zgodbo o uspehu, ampak mešanico amaterizma, korupcije in bančne kriminalitete; o NLB Beograd, ki je bila veas čas nefunkcionalna oziroma na robu regularnosti in donosnosti; zakaj je NLB Montenegrobanka v Črni gori kupila banko, ki je bila najbolj znana po vpletenosti v korupcijsko afero; zakaj je črnogorska podružnica danes zgolj slamnata banka; o NLB West East banki, ki je bila tako zelo nesmiselna naložba, da bi v primeru odhoda NLB omagala v nekaj dneh; kako so podružnice NLB skurile milijardo in pol evrov; kdo sta ključna moža, vpletena v odpiranje podružnic.