vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

sveže žemlje Svet24.si

Kaj vse je v žemlji, ki jo imaš za malico?

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

Mateja Magdalenić Svet24.si

Ste kje videli Matejo?

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Slovenija

NSi pravi, da bi lani NLB lahko prodali po višji ceni, Mesec pa je vse skupaj označil za krajo

Deli na:
NSi pravi, da bi lani NLB lahko prodali po višji ceni, Mesec pa je vse skupaj označil za krajo

Foto: Bobo - Delnice naj bi na ljubljanski in londonski borzi začele kotirati 14. novembra, ko je predvidena tudi poravnava prodaje delnic.

V stranki NSi so zadovoljni, da se končuje dolg postopek prodaje Nove Ljubljanske banke (NLB), in opozarjajo, da je lanska prestavitev prodaje banke botrovala temu, da "je cena tako nizka". To ni prodaja, to je kraja, pa je v prvem odzivu na prodajo delnic NLB ocenil koordinator Levice Luka Mesec.

"Cena je takšna, kot jo določa trg," je v odzivu za STA danes dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec. "Lanska prestavitev prodaje banke, ki je bila politična odločitev, je botrovala temu, da je cena tako nizka," je dodal.

Če bi banko prodali lani, bi dosegli znatno višjo ceno, je ocenil. "Zaradi političnih igric in preigravanj, kaj se politično bolj izplača, smo za Novo Ljubljansko banko iztržili toliko manj."

O politični odgovornosti za to, da je država glede na lani določen razpon cene sedaj dobila "veliko, veliko milijonov" manj, je treba povprašati Mira Cerarja, Dejana Židana in Karla Erjavca, je menil.

Država je v prvi javni ponudbi delnic (IPO) za zdaj prodala 59,1 odstotka delnic NLB. Cena za delnico je postavljena pri 51,50 evra, tako da je za ta delež iztržila nekaj manj kot 609 milijonov evrov. Če bo v celoti uveljavljena posebna stabilizacijska opcija, za kar je na voljo dodatnih 5,9 odstotka delnic NLB, bo delež narasel na 65 odstotkov, izkupiček pa na 669,5 milijona evrov.

Mesec: Vlada naj "to sramotno ceno zavrne"


Nadzorni svet in uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) bi morala po besedah Luke Mesca odstopiti, vlado s premierjem Marjanom Šarcem na čelu pa v Levici pozivajo, naj se sestane kot skupščina SDH in "to sramotno ceno zavrne".

Mesec je v izjavi novinarjem v DZ spomnil, da je prejšnja vlada pod vodstvom Mira Cerarja konec leta 2017 zavrnila boljšo izhodiščno ceno za NLB "in to kljub temu, da bi bil takrat po prodaji kupec tisti, ki bi poplačal tožbe varčevalcev hrvaške LB".

"Zdaj so to preusmerili na državni proračun, na katerem so še vse terjatve razlaščenih obvezničarjev in delničarjev. Mi pa bomo prodali to banko za manj kot tretjino vložka vanjo v dokapitalizaciji," opozarja Mesec. Izkupiček tega po njegovih ocenah ne bo pozitiven, ampak več stomilijonski proračunski minus.

"Zato je treba to zadevo ustaviti, dokler je še čas. Vlada se mora sestati kot skupščina SDH in ceno zavrniti," je odločen Mesec.

V Levici so sicer zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za finance, na kateri se želijo po njegovih besedah o tem pogovoriti s premierjem, ministrom za finance, SDH in poslanci. Seja s točko dnevnega reda "ustavitev izsiljene privatizacije NLB in Abanke" je sklicana za četrtek.

Cena za delnico NLB je v postopku IPO postavljena pri 51,50 evra, torej na spodnji meji cenovnega razpona, določenega med 51,50 in 66 evrov. Država je v tem postopku za zdaj prodala 59,1 odstotka delnic NLB, s čimer bi iztržila nekaj manj kot 609 milijonov evrov. Ob upoštevanju posebne stabilizacijske opcije bi delež lahko narasel na 65 odstotkov.

Loading...