profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Damijan: Če bo vlada omahovala, se bo zgodil najbolj črni scenarij

Deli na:
Damijan: Če bo vlada omahovala, se bo zgodil najbolj črni scenarij

Foto: Bobo

Po mnenju ekonomista Jožeta Damijana so ocene Umarja o gibanju letošnjega BDP skladne z napovedmi Evropske komisije, za prihodnje leto pa so bistveno bolj pesimistične. "Trenutno je skorajda vse odvisno od prepričljivosti vlade glede sanacije bank, konsolidacije javnih financ ter začetka privatizacijskih postopkov," je ocenil za STA.

"Če bo vlada pri tem omahovala, se bo zgodil najbolj črni scenarij in čaka nas globoka in dolga gospodarska depresija z vsemi posledicami na socialnem področju. To so povečanje brezposelnosti, padec plač, pokojnin in socialnih transferjev," je najnovejše slovenske ocene o gibanju bruto domačega proizvoda (BDP) ocenil Damijan.

Ocene Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) se po njegovem zdijo realistične glede na sedanje gospodarske pogoje. "V veliki meri temeljijo na implicitni predpostavki, da se bo Sloveniji letos uspelo refinancirati na zunanjih trgih in se tako izogniti prošnji za finančno pomoč. Če se ta predpostavka izkaže kot nerealistična, bo že letos padec BDP precej višji od napovedanega, naslednje leto pa bomo seveda zašli še v globljo depresijo," je opozoril.

Umar je včeraj dodatno znižal napovedi o gibanju obsega BDP. Namesto lani jeseni napovedanega 1,4-odstotnega skrčenja gospodarske aktivnosti se Sloveniji v letu 2013 obeta padec za 1,9 odstotka. Takšne ocene so, kot je spomnil Damijan, v skladu z napovedmi Evropske komisije, ki je 22. februarja Sloveniji za letos napovedala dvoodstotni padec BDP, za prihodnje leto pa 0,7-odstotno rast.

Za prihodnje leto Umar državi napoveduje skromno rast v višini 0,2 odstotka. "Za to leto so ocene bistveno bolj pesimistične. Ta se odraža predvsem v napovedih domačega povpraševanja, torej trošenja gospodinjstev in države ter investicijskih vlaganj," je še izpostavil Damijan.


Ocene o BDP je včeraj objavila tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Njihovi analitiki Sloveniji za letos napovedujejo krčenje BPD za dva odstotka, v prihodnjem letu pa bo po napovedih možna le 0,1-odstotna oživitev gospodarstva. Ukrepi za izhod iz krize so prepočasni, preveč ohlapni in neceloviti, so izpostavili.

Oceni padca BDP, ki sta jo pripravila Umar in GZS, sta skoraj identični, a se po posameznih področjih precej razlikujeta, je za STA pojasnila izvršna direktorica za zakonodajo in politike pri GZS Alenka Avberšek.

"Umar je pri krčenju zasebne in državne potrošnje bolj skeptičen kot GZS, ocenjuje pa, da bodo ukrepi nove vlade za zagon investicij prispevali k temu, da se trg investicij ne bo več krčil. Naše ocene so na trgu investicij bistveno manj optimistične, zaradi zavor v dostopu do virov financiranja, tudi EU sredstev, ker se zatika pri umeščanju v prostor. Ni pa videti, da bi se tu kaj bistveno spremenilo na bolje," je poudarila Avberškova.

Med ostalimi razlikami je izpostavila oceno zaposlenosti. GZS namreč napoveduje večje krčenje zaposlenih kot Umar, in sicer verjetno tudi na račun zaposlovanja v okviru večjih gradbenih projektov, ki naj bi se realizirali.

"Upamo, da smo eni in drugi oceno gradili na pravšnji meri zadržanega optimizma. Če ne bodo prijeli ključni ukrepi, ki jih vlada načrtuje, bo ob predragem denarju zdrs lahko še bistveno večji," je še opozorila.