Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova napadla škofa Glavana: Cerkev in država naj bi bili v Sloveniji ločeni

Deli na:
Bratuškova napadla škofa Glavana: Cerkev in država naj bi bili v Sloveniji ločeni

Foto: Reuters

Izjava predsednika Slovenske škofovske konference Andreja Glavana o montiranem procesu v zadevi Patria je po mnenju predsednice vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek nedopustna. "Bila bi zelo vesela, če bi slišala kakšen komentar iz Vatikana na to temo," je dejala in dodala, da naj bi bili Cerkev in država v Sloveniji ločeni.

Glavan je v četrtek glede obsodilne sodbe prvaka SDS Janeza Janše dejal, da so ga ločena mnenja ustavnih sodnikov popolnoma prepričala, "da je naša pravna država v krizi in - morda je to težka beseda, ampak - vtis je, da se vračamo v obdobje montiranih političnih procesov". Dokaz, da gre za montiran proces, je po njegovem mnenju tudi to, da se afera Patria zlorablja za vsakokratne volitve.

Bratuškova je v včerajšnji izjavi pred ljubljansko pravno fakulteto dejala, da je novi papež v svoji lastni instituciji zelo ostro postavil pravila ter dodala, da sta se morala dva ugledna predstavnika Cerkve v Sloveniji umakniti. "Jaz sem prepričana, da v Vatikanu takšnih izjav ne podpirajo," je povedala.


Bratuškova je komentirala tudi možnost, da Janša kljub pravnomočni obsodbi postane predsednik vlade. Po njenem mnenju je nedopustno, da se na enem od televizijskih soočenj v četrtek nihče od sodelujočih politikov ni jasno opredelil do tega, da je nedopustno, "da pravnomočno obsojeni politik lahko tekmuje in morebiti celo postane predsednik vlade".

Pri tem je bila kritična tudi do Mira Cerarja, ki vodi istoimensko stranko. Po njenih besedah profesor, ki predava o vladavini prava, očitno ne zbere dovolj poguma, da bi se proti temu jasno opredelil.

Na vprašanje o tem, ali je zaradi dogajanja v zvezi z Janšo vprašljiva legitimnost volitev, je Bratuškova odgovorila, da bi to težko rekli. "Mi smo vložili zakon, kjer bi na nek način prepovedali pravnomočno obsojenim politikom zasesti funkcije," je pojasnila in dodala, da ta zakon ni bil napisan samo za Janšo.