stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bogastva predsednikov

Deli na:

Novoizvoljeni hrvaški predsednik Ivo Josipović je najbogatejši med predsedniki držav, ki so nastale po razpadu nekdanje Jugoslavije, je na svoji spletni strani objavil srbski časnik Alo. Srbski predsednik Boris Tadić pa je najrevnejši med njimi. Časnik sicer nima podatkov o premoženju slovenskega predsednika Danila Türka.

Novoizvoljeni hrvaški predsednik Ivo Josipović je najbogatejši med predsedniki držav, ki so nastale po razpadu nekdanje Jugoslavije, je na svoji spletni strani objavil srbski časnik Alo. Srbski predsednik Boris Tadić pa je najrevnejši med njimi. Časnik sicer nima podatkov o premoženju slovenskega predsednika Danila Türka.

Socialdemokrat Josipović je precej prehitel ostale predsednike držav bivše Jugoslavije in je v primerjavi z njimi "pravi Rockefeller", ugotavlja Alo. Poudarja, da je prihodnji hrvaški predsednik, ki bo položaj prevzel 18. februarja, vedel, koliko mora zaračunati za svoje skladateljske in pravniške storitve, preden je postal predsednik.

Novoizvoljeni predsednik Hrvaške je letno zaslužil približno 60.000 evrov, njegova soproga pa je obenem letno prejela tudi do 137.000 evrov, nadaljuje Alo. Izpostavlja, da ima predsedniška družina Josipović štiri stanovanja ter dva avtomobila, na banki pa okoli 300.000 evrov prihrankov. Njegova predsedniška plača pa bo približno 2000 evrov mesečno.

So pa v srbskem tedniku razočarani, ker nimajo podatkov o premoženju slovenskega predsednika Türka. Alo poudarja, da je Slovenija edina izmed držav bivše Jugoslavije, ki ne objavlja podatkov o prijavljenem premoženju svojih politikov. "Ima nepremičnine in prihranke, a podatki so državna skrivnost," o Türkovem premoženju navaja srbski časnik.

Iz urada slovenskega predsednika pa so za STA sporočili, da zasebno premoženje predsednika Türka ni državna skrivnost oziroma ni tajno in so podatke o njem že večkrat posredovali medijem. Kot so zapisali, predsednik ni lastnik nobene nepremičnine ali zemljišča, je pa lastnik osebnega avtomobila znamke mercedes letnik 2000 in ima nekaj sredstev naloženih v vzajemne sklade.

Srbski tednik Alo tudi piše, da je srbski predsednik Tadić edini predsednik z območja nekdanje skupne države, ki ni prijavil ne hiše ne stanovanja ne avtomobila, temveč zgolj 50.000 evrov prihrankov, ki jih je dobil od staršev. Z omenjenim denarjem bi si glede na cene nepremičnin lahko privoščil le 22 kvadratnih metrov stanovanja v središču Beograda ali nekaj več v katerem izmed naselij zunaj središča srbske prestolnice. Mesečna plača srbskega predsednika je sicer 1400 evrov.

Najbližji Josipoviću po premoženju je makedonski predsednik Gjorge Ivanov, ki je prijavil lastništvo zemljišča v Skopju, ki je vredno približno 24.000 evrov, ter še približno 90.000 evrov prihrankov. Njegova soproga pa je lastnica 80.000 evrov vrednega stanovanja v makedonskem glavnem mestu. Mesečna plača makedonskega predsednika je 1500 evrov.

Črnogorski predsednik Filip Vujanović, ki mesečno zasluži približno 1800 evrov, je v svoji premoženjski kartici prijavil počitniško hišo v Sutomorju in dve stanovanji v Podgorici. Poleg mesečne plače v višini približno 1800 evrov nima dodatnih prihodkov. Ni prijavil niti avtomobila.

Predsednik predsedstva BiH Željko Komšić pa je najbližje Tadiću, ocenjuje Alo. Mesečno zasluži približno 1000 evrov, ima pa stanovanje v Sarajevu, ki je vredno 37.000 evrov. V premoženjski kartici je zapisal tudi, da ima 70.000 evrov dolgov.