pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković: Odločitev je že padla, Mercator bo prodan Agrokorju

Deli na:
Janković: Odločitev je že padla, Mercator bo prodan Agrokorju

Foto: Arhiv Reporterja

Ljubljanski župan in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković meni, da je odločitev o prodaji Mercatorja Agrokorju že sprejeta. Agrokor lahko edini ponudi pravo ceno in premijo za Mercator in poišče sinergije, je v pogovoru za Finance dejal Janković. Mercator je sicer v torek dobil zeleno luč za prevzem srbske verige marketov Familija.

Janković je v pogovoru za Finance glede Mercatorja med drugim dejal, da prodaje sicer ne podpira, ker bi raje videl, da Mercator prevzame Agrokorjev Konzum, a na koncu bo odločila cena.

Ljubljanski župan in predsednik stranke Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenije verjame obljubam večinskega lastnika Agrokorja Ivice Todorića, da bodo pogodbe Mercatorjevih dobaviteljev še vsaj tri leta iste ali boljše in da ne bo povečeval deleža svojih izdelkov na policah združenega trgovca.
 
Todorić je bil v začetku zgodbe negativec, zdaj pa ima priložnost, da se podoba zamenja, predvsem pri odpiranju trgov za Mercatorjeve slovenske dobavitelje. Konec koncev ima okoli 13 odstotkov proizvodnje v sestavi prihodkov, tako da ne vidim težav, je poudaril Janković.
 
Finance tudi poročajo, da naj bi se danes sestali predstavniki finančnega svetovalca Mercatorja Societe Generale, predstavniki Agrokorja in predstavniki skupine JP Morgan, ki tudi svetuje Agrokorju. Po sestanku pa naj bi bila znana "cena", ki bi jo Agrokor moral plačati za prevzem Mercatorja.
 
Konzorcij bank in Pivovarna Laško so se pretekli teden kot lastniki Mercatorja odločili, da se bodo prihodnje tri tedne ekskluzivno pogajali z Agrokorjem, ki je ponudil najvišjo kupnino od štirih interesentov za nakup, in sicer 221 evrov za delnico. Vodstvo Mercatorja ob tem izpostavlja, da je potrebno skleniti ustrezen dogovor o odpravi tveganj refinanciranja in morebitnih drugih tveganj.
 
Vodstvo Mercatorja je kot predpogoj za podporo prodajnim aktivnostim prodajalcev postavilo sklenitev dveh dogovorov, in sicer o ureditvi medsebojnih razmerij med Mercatorjem in konzorcijem kupcev z namenom vsebinske in postopkovne ureditve medsebojnih obveznosti ter sklenitev ustreznega dogovora med Mercatorjem in konzorcijem prodajalcev o odpravi tveganj refinanciranja in morebitnih drugih povezanih tveganj.
 
Uprava Mercatorja tudi izpostavlja, da morajo pri presoji še posebej upoštevati, da je skupina Agrokor največji tekmec skupine Mercator v celotni regiji zahodnega Balkana. Po izvedbi transakcije bi Mercator glede na trenutno znano strukturo postal odvisna družba Agrokorja.
 
Zato vodstvo Mercatorja opozarja, da obstajajo tveganja glede izvršljivosti transakcije, predvsem z vidika zakonodaje s področja varstva konkurence v štirih državah, kjer trenutno delujeta obe skupini. "Tveganja glede izvršljivosti transakcije bi lahko skupini Mercator in s tem vsem njenim delničarjem, zaposlenim in drugim deležnikom povzročila nenadomestljivo škodo," so pretekli teden poudarili v pismu, ki sta ga podpisala predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak in članica uprave Melita Kolbezen.
 
Srbski varuh konkurence pa je v torek Mercatorju odobril prevzem objektov Robnih kuča Beograd, v katerih poslujejo marketi Familija. S tem bo Mercator dobil 22.000 kvadratnih metrov prodajaln in 300 zaposlenih.
 
Kot so sporočili iz srbske komisije za zaščito konkurence, bo hčerinska družba Mercatorja, Mercator S, s tem prevzemom utrdil položaj drugega največjega trgovca v Srbiji in razširil mrežo prodajnih mest v krajih, kjer "najboljši sosed" doslej ni bil navzoč, npr. v Zaječarju, Valjevu, Vranju, Pirotu, Užicu, Bajini Bašti, Boru in Knjaževcu.
 
Mercator bo z novim partnerstvom, pogodbo je je slovenski trgovec podpisal konec julija, v veljavo pa je stopila po zeleni luči srbskega varuha konkurence, v Srbiji zaposloval 5000 delavcev. S tem je Mercator postal eden največjih delodajalcev v Srbiji.