lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Magazin

Z branji po Sloveniji se bo začela 34. Vilenica

Deli na:
Z branji po Sloveniji se bo začela 34. Vilenica

Ljudje hodijo po stopnicah v jami Vilenica. - Foto: Bobo

Z branji gostujočih literatov po slovenskih krajih se bo danes začel mednarodni literarni festival Vilenica. Tema letošnje 34. izdaje je Ego in fabula, povabljeni avtorji pa bodo ob tej priložnosti razmišljali o avtobiografskem pisanju. Glavno nagrado bo prejel srbski književnik Dragan Velikić, slovenski avtor v središču je pesnik Esad Babačić.

Festival gosti 22 literatov iz 15 držav. Vsi se s svojimi besedili v izvirniku ter slovenskem in angleškem prevodu predstavljajo v zborniku kot osrednji festivalski publikaciji. Predstavili se bodo tudi na posamičnih literarnih branjih, ki jih organizator, Društvo slovenskih pisateljev, pripravlja ob Ljubljani in Krasu še v Kopru, Sežani, Hrastniku, Kočevju in Trstu.

Vilenico bo dopoldne v Ljubljani uvedel mednarodni komparativistični kolokvij, na katerem bodo gostje dva dneva zapored razmišljali o literaturi in pripovedi. Predstavili bodo tudi partnerske festivale, saj so bili skupaj z irskim festivalom Cuirt in hrvaškim Festivalom svetovne književnosti uspešni na razpisu programa EU Ustvarjalna Evropa za projekte sodelovanja.

V sredo bo sledila okrogla miza z letošnjo temo, kjer se bodo avtorji pogovarjali o avtobiografskem pisanju, ki je v večini literatur v porastu. Osrednja pozornost na festivalu pa bo namenjena glavnemu nagrajencu Velikiću, po mnenju literarne stroke klasiku srbske literature, ki je izjemno priljubljen tudi pri bralcih, ter Babačiću, uporniškemu pesniku s prvinami vzhodnjaškega misticizma, ki je letošnji slovenski avtor v središču.

Loading...