miro cerar, kongres smc Svet24.si

Cerar razkril, kaj se mu je upiralo

Domen Kumer Svet24.si

Domen Kumer še ni prebolel izgube, izdal pa je ...

enakonočje Svet24.si

Pozor! Enakonočje prinaša lekcije za vse nebesne...

Frančiška Ćetković Svet24.si

Predsednica sindikata upokojencev: »To se pravi, ...

wyatt russell Odkrito.si

Wyatt Russell: Sin hollywoodskih zvezdnikov se je ...

nusa lesar Njena.si

Poslovila se je zaradi alergije

ksenija jan Njena.si

Šok za kmete: Na posestvu velik preobrat

Magazin

Z branji po Sloveniji se bo začela 34. Vilenica

Deli na:
Z branji po Sloveniji se bo začela 34. Vilenica

Foto: Bobo - Ljudje hodijo po stopnicah v jami Vilenica.

Z branji gostujočih literatov po slovenskih krajih se bo danes začel mednarodni literarni festival Vilenica. Tema letošnje 34. izdaje je Ego in fabula, povabljeni avtorji pa bodo ob tej priložnosti razmišljali o avtobiografskem pisanju. Glavno nagrado bo prejel srbski književnik Dragan Velikić, slovenski avtor v središču je pesnik Esad Babačić.

Festival gosti 22 literatov iz 15 držav. Vsi se s svojimi besedili v izvirniku ter slovenskem in angleškem prevodu predstavljajo v zborniku kot osrednji festivalski publikaciji. Predstavili se bodo tudi na posamičnih literarnih branjih, ki jih organizator, Društvo slovenskih pisateljev, pripravlja ob Ljubljani in Krasu še v Kopru, Sežani, Hrastniku, Kočevju in Trstu.

Vilenico bo dopoldne v Ljubljani uvedel mednarodni komparativistični kolokvij, na katerem bodo gostje dva dneva zapored razmišljali o literaturi in pripovedi. Predstavili bodo tudi partnerske festivale, saj so bili skupaj z irskim festivalom Cuirt in hrvaškim Festivalom svetovne književnosti uspešni na razpisu programa EU Ustvarjalna Evropa za projekte sodelovanja.

V sredo bo sledila okrogla miza z letošnjo temo, kjer se bodo avtorji pogovarjali o avtobiografskem pisanju, ki je v večini literatur v porastu. Osrednja pozornost na festivalu pa bo namenjena glavnemu nagrajencu Velikiću, po mnenju literarne stroke klasiku srbske literature, ki je izjemno priljubljen tudi pri bralcih, ter Babačiću, uporniškemu pesniku s prvinami vzhodnjaškega misticizma, ki je letošnji slovenski avtor v središču.

loading...
Loading...