horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 22. novembra

strelec Dobra karma

Na nebu 22.11. ob 14.59 zavlada Strelec - brutalno...

nazare, valovi Svet24.si

VIDEO: Tako se spuščajo po orjaških valovih

porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

tanja balabanić Dobra karma

Tanja iz Kmetije: »Samo da bi me oče kdaj objel ...

indira Njena.si

Indira Ekić ni več blondinka

tom zupan Njena.si

Tako privlačen je postal Tom iz Kmetije

Magazin

Z branji po Sloveniji se bo začela 34. Vilenica

Deli na:
Z branji po Sloveniji se bo začela 34. Vilenica

Ljudje hodijo po stopnicah v jami Vilenica. - Foto: Bobo

Z branji gostujočih literatov po slovenskih krajih se bo danes začel mednarodni literarni festival Vilenica. Tema letošnje 34. izdaje je Ego in fabula, povabljeni avtorji pa bodo ob tej priložnosti razmišljali o avtobiografskem pisanju. Glavno nagrado bo prejel srbski književnik Dragan Velikić, slovenski avtor v središču je pesnik Esad Babačić.

Festival gosti 22 literatov iz 15 držav. Vsi se s svojimi besedili v izvirniku ter slovenskem in angleškem prevodu predstavljajo v zborniku kot osrednji festivalski publikaciji. Predstavili se bodo tudi na posamičnih literarnih branjih, ki jih organizator, Društvo slovenskih pisateljev, pripravlja ob Ljubljani in Krasu še v Kopru, Sežani, Hrastniku, Kočevju in Trstu.

Vilenico bo dopoldne v Ljubljani uvedel mednarodni komparativistični kolokvij, na katerem bodo gostje dva dneva zapored razmišljali o literaturi in pripovedi. Predstavili bodo tudi partnerske festivale, saj so bili skupaj z irskim festivalom Cuirt in hrvaškim Festivalom svetovne književnosti uspešni na razpisu programa EU Ustvarjalna Evropa za projekte sodelovanja.

V sredo bo sledila okrogla miza z letošnjo temo, kjer se bodo avtorji pogovarjali o avtobiografskem pisanju, ki je v večini literatur v porastu. Osrednja pozornost na festivalu pa bo namenjena glavnemu nagrajencu Velikiću, po mnenju literarne stroke klasiku srbske literature, ki je izjemno priljubljen tudi pri bralcih, ter Babačiću, uporniškemu pesniku s prvinami vzhodnjaškega misticizma, ki je letošnji slovenski avtor v središču.

loading...
Loading...