Revija Reporter
Slovenija

(VIDEO) Anton Tomažič: Najboljša bi bila sredinska vlada, njen del bi bili pomladni stranki SDS in NSI ter ostale stranke brez Levice in SNS

Igor Gošte

17. jun. 2018 8:50 Osveženo: 9:28 / 18. 6. 2018

Deli na:

Imeti intervju z enim redkim pravim pomladnikom, kar avtor knjige V objemu slovenske pomladi Anton Tomažič zagotovo je, je velik privilegij.

V oddaji je orisal svojo življenjsko pot, ki ga je zaznamovala s povojnimi poboji. Pred demokratizacijo, ko se je rojevala slovenska pomlad, je bil sicer med sicer manj znanimi disidenti, v času procesa JBTZ pa je stopil v prve vrste in postal prepoznaven kot eden glasnejših kritikov nekdanjega političnega sistema in SFRJ.

Opisal je, kako nam je pomladno vrenje najprej prineslo prve stranke, sam se je vključil v SDZ, kasneje pa še demokratizacijo in samostojno Slovenijo. V enourni oddaji je predstavil tudi ključne dogodke, ki so pripeljali do razpad Demosa in vse posledice, ki jih zaradi tega razpada čutimo še danes.

Ob koncu pogovora je povedal še, da je po zadnjih volitvah realnost taka, da desne vlade ne moremo dobili. Lahko levo, kar je po njegovem slabo, ali pa, kar bi bilo po njegovem najboljše, sredinsko. Njen del bi bili pomladni stranki SDS in NSI in ostale stranke brez Levice, SD, Desusa in SN.

Čeravno je Janeza Janšo dvakrat aktivno in srčno podprl, ko je bil poslan na prestajanje krivične zaporne kazni (leta 1988 in 2014), bi rajši videl, da bi tako vlado vodil nekdo drug iz SDS ali Matej Tonin, ki ga med zdajšnjimi politiki še najbolj ceni.