državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jurčičev pohod malo drugače, a še vedno nabit s kulturo

Deli na:
Jurčičev pohod malo drugače,  a še vedno nabit s kulturo

aradi korone je letos na Muljavi manj obiskovalcev - Foto: Igor Gošte

Slovenska vlada je na pobudo Občine Ivančna Gorica to leto razglasila za leto Josipa Jurčiča (4.3.1848 - 3.5.1881). V term letu se spominjamo 140. obletnice smrti tega pomembnega pisatelja, časnikarja, urednika in avtorja prvega slovenskega romana Deseti brat. Vsebinsko bo Jurčičevo leto osredotočeno na pisateljevo literarno zapuščino in njegovo uredniško in novičarsko delo.

Prva marčevska sobota je že skoraj tri desetletja rezervirana za Jurčičev literarni pohod, ki se ga vsako leto udeleži več tisoč pohodnikov in ljubiteljev kulture. Žal je zaradi epidemije virusa covid- 19 letošnji množični pohod odpadel. Vseeno pa se je v zadnjih dneh kar nekaj pohodnikov odločilo za obisk Jurčičeve rojstne hiše. Nekateri so se do Muljave pripeljali z avtomobili. Drugi, ki smo jih srečali danes v prijetno sončni nedelji, pa vsakoletnih navad niso spreminjali in so se podali na celotno pot iz Višnje Gore, kjer je Jurčič obiskoval šolo, pa  vse tja do Muljave, kjer je živel v urejeni družini. Tudi ob dedku, ki je znal njemu, sestri in bratu pripovedovati zanimive zgodbe. Nekatere med temi je Jurčič kasneje tudi izdal v knjižni obliki.

V Zavodu Prijetno domače so vse dni poskrbeli za gostoljubje vseh, ki so si ta muzej na prostem želeli ogledati. Tam je bila tudi direktorica Zavoda Maja Lampret, ki nam je povedala, kaj vse so zanje pripravili. Seveda ob upoštevanju vseh navodil NIJZ. "Za razliko od lani, ko je bil Jurčičev pohod zadnji večji množični pohodov pred epidemijo, ki je odlično uspel, smo se morali letos  zaradi znanih razlogov odločiti, da pohoda ne bomo organizirali.  Ker pa vemo, da je navkljub situaciji s covidom pohodništvo zdravo, domačija pa je na prostem, smo se odločili, da bomo skozi celo Jurčičevo leto delovali in poskrbeli za pohodnike in ostale obiskovalce."

Jurčičevega pohoda torej letos ni bilo, kar pa ne pomeni, da se na pot ne morete odpraviti posamezno oziroma v družinskem krogu. Imeli boste kaj videti. Povejmo, da je letos celotna trasa še bolje označena, natisnili so zloženke z novimi vsebinami in pripravili še vsebinsko nadgradnjo kulturnih vsebin z  vsemi glavnimi Jurčičevimi deli:  Deseti brat, Rokovnjači, Jurij Kozjak, Kozlovska sodba... Vse te novosti boste pohodniki našli na informacijskih tablah tudi s pomočjo pametnih telefonov.


"Ker letos nismo organizirali pohoda, tudi štetja nismo izvajali. Je pa Jurčičeva domačija tradicionalno dobro obiskana. To se je pokazalo tudi letos ob prvem vikendu, ko smo zabeležili zelo dober obisk," nam je še povedala.

V to smo se tudi sami prepričali. V času našega obiska so oblikovali štiri vodene skupine z desetimi osebami, ki so si lahko ogledale muzej, pisateljevo rojstno hišo, si ogledali kratek film o Josipu Jurčiču in njegovi družini, predstavo kamišibaj, ki je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah, ogledali smo si Krjavljevo kočo in seveda s soncem obsijano okolico.  Glede na to, da je letos vlada razglasila to leto za leto Josipa Jurčiča, se bo v Ivančni Gorici, katere del je tudi Muljava, marsikaj dogajalo.

"Jurčičeva pot, ki nekako označuje njegov rojstni dan, je začetek dogajanja. Letos je zaradi korone manj množično obiskana. Čaka pa nas še veliko vsebinskih dogodkov. Tretjega maja bomo obeležili 140. obletnica njegove smrti,  potem konec maja (29.5.)  150-letnico, od kar je Jurčič postal urednik Slovenskega naroda, takrat svoj občinski praznik praznuje tudi občina Ivančna Gorica. Tu bo tudi zaključek tedna vseslovenske ljubiteljske kulture. Dogodkov bo veliko. Od gledališke predstave na prostem, tu na Muljavi, šole pripravljajo pestre programe in še bi lahko naštevala. Naš slogan ali geslo je Jurčič nas povezuje. Ravno povezovanje pa v teh težkih časih še kako potrebujemo," nam je še povedala Maja Lampret in dodala, da je prav, da je ravno knjiga tista, ki nas povezuje. Nam pa se je že mudilo k vodenemu ogledu znamenitosti na Jurčičevi Muljavi. Mogoče je bilo tokrat celo prijetnejše, ko nas res ni bilo veliko. Le nekaj deset, a bistveno manj kot na prejšnjih Jurčičevih pohodih, ko res težko kje najdeš prosti kotiček.

Jurčičeva domačija je res prekrasen muzej na prostem, ki si ga je vredno ogledati.