1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Radovljici bo zvenela glasba Bacha in klavirskih virtuozov 18. stoletja

Deli na:
V Radovljici bo zvenela glasba Bacha in klavirskih virtuozov 18. stoletja

James Johnstone

V Radovljiški graščini poteka tradicionalni, že 36. Festival Radovljica. Festival stare glasbe bo do 21. avgusta postregla z desetimi koncerti, na katerih bo nastopilo 47 umetnikov iz desetih držav, v tem tednu pa organizatorji izpostavljajo dve prireditvi.

Mikayel Balyan bo na zgodovinskem klavirju v četrtek predstavil dela klavirskih virtuozov 18. stoletja v Ljubljani Francesca Pollinija in Františka Josefa Benedikta Dusika. James Johnstone pa bo v soboto 11. avgusta na orglah predstavil zbirko orgelske glasbe Johanna Sebastiana Bacha.

Jutrišnji koncert je na sporedu ob 20.00 v Radovljiški graščini. V Armeniji rojeni pianist Mikayel Balyan izvaja sonate, fantazije in variacije Mozarta, njegovega učenca Hummla in njunih sodobnikov, ki sta tesno povezana s Slovenijo. Francesco Pollini se je rodil leta 1762 v Ljubljani in tam preživel prvi dve desetletji življenja. Zanj je komponiral sam Mozart in Vincenzo Bellini mu je posvetil opero Mesečnica. Štiri leta mlajši František Josef Benedikt Dusík se je na koncu stoletja zaposlil v ljubljanski stolnici in postal eden vodilnih članov Filharmonične družbe.

Mikayel Balyan

Sobotni koncert bo ob 20. uri v Cerkvi Marijinega oznanjenja, Velesovo (Adergas). James Johnstone letos tudi vodi tečaj za orgle in čembalo v sklopu Dnevov baročne glasbe Velesovo.

Tretji del zbirke Clavier-Übung je po Umetnosti fuge, Glasbeni daritvi in čembalskih partitah že četrta Bachova zbirka, ki jo v zadnjih letih lahko slišimo na festivalu. Bach jo je objavil leta 1739 in se v njej posvetil predvsem koralnim preludijem. Bila je njegova prva publikacija za orgle, sijajna demonstracija kompozicijske spretnosti, prežeta s simboliko troedinosti.