vaga love Dobra karma

V zraku je jasno vabilo, da se odprete poletni ...

Meghan Markle, Archie Svet24.si

Meghan se pritožuje, da je Archie preslaven

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Naši levici se je dokončno ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Čakanje na delo se lahko še podaljša. Sledilna ...

avdo-avdić Necenzurirano

Hrvaški obveščevalci delajo z Janševimi ljudmi...

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

marijana-batinić Njena.si

Skrušena Marijana Batinić: 'pretresena sem'

Magazin

Beethovnova 9. simfonija bo nocoj odprla Ljubljana Festival

Deli na:
Beethovnova 9. simfonija bo nocoj odprla Ljubljana Festival

Dirigent Charles Dutoit bo vodil orkester Slovenske filharmonije na uvodnem koncertu Ljubljana festivala 2020. - Foto: Ljubljana festival

Z drevišnjim koncertom na Kongresnem trgu, na katerem bosta zazvenela Beethovnova 9. simfonija in 3. klavirski koncert, se bo v prestolnici začel Ljubljana Festival. Zavod Festival Ljubljana je namreč kljub koronakrizi uspel pripraviti program za 68. poletni festival, ki bo prestolnico bogatil do 30. avgusta.

Na otvoritvenem koncertu pod vodstvom dirigenta Charlesa Dutoita bodo nastopili prva dama slovenskega pianizma Dubravka Tomšič Srebotnjak, Orkester in Zbor Slovenske filharmonije (SF), Komorni zbor Megaron ter solisti Sabina Cvilak, Monika Bohinec, Egils Silins in Rodrigo Porras Garulo.

Večkrat nagrajeni švicarski dirigent je na torkovi novinarski konferenci izrazil veselje, da bo ob tem, ko so je bila letos odpovedana večina festivalov po svetu in ko večina orkestrov ne deluje, Ljubljana festival potekal. Letos tudi obeležujemo 250-letnico rojstva nemškega skladatelja Ludwiga van Beethovna, vendar je bila zaradi pandemije koronavirusa odpovedana večina dogodkov v skladateljevo čast. Tudi sam naj bi nastopil na nekaterih, a so bili vsi, razen v Ljubljani, odpovedani, zato je izjemno srečen, da je tukaj, je dodal.

Direktor in umetniški vodja zavoda Festival Ljubljana Darko Brlek pa je že pred časom za STA povedal, da je koronavirus vplival predvsem na večje ansamble, ki so sestavljeni iz več nacionalnosti, "zaradi mobilnosti in podobnega". Iz tega razloga ne bo Bolšoj teatra in predstave Fidelio. "Po drugi strani pa smo uspeli ob sprotnem spremljanju situacije in nenehnem delu pridobiti nekatere goste, za katere smo se trudili že leta." To bosta po njegovih besedah ruska sopranistka Ana Netrebko in nemški tenorist Jonas Kaufman.

Loading...