900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Retrospektiva o Bowieju podrla rekord

Deli na:
Retrospektiva o Bowieju podrla rekord

Retrospektiva londonskega muzeja Victoria in Albert, posvečena lani preminulemu glasbeniku Davidu Bowieju, je postala najbolje obiskana razstava v zgodovini muzeja.

Postavitev si je od marca 2013 ogledalo 1,5 milijona obiskovalcev. Razstavo David Bowie Is je samo ob odprtju obiskalo 312.000 ljudi, za seboj pa ima več mednarodnih gostovanj.

Postavitev z naslovom David Bowie Is raziskuje tako glasbenikov ustvarjalni proces kot tudi njegov vpliv na umetnost in kulturo. Med drugim zaobjema njegovo sodelovanje z umetniki s področja mode, zvoka, grafičnega oblikovanja, gledališča in filma. Med eksponati so instrumenti, kostumi, risbe, rokopisi pesmi ter zapisi iz glasbenikovega dnevnika.

Razstava je po londonski postavitvi bila predstavljena tudi mednarodno, med drugim v Berlinu, Melbournu, Sao Paolu in Parizu. Trenutno je na ogled v Muzeju moderne umetnosti v Bologni, od januarja do aprila 2017 bo gostovala v Tokiu, mednarodno turnejo pa bo sklenila maja 2017 v Barceloni.

Geoff Marsh, eden od kustosov razstave David Bowie Is, je povedal, da so v Muzeju Victoria in Albert navdušeni nad tem, da si je razstavo doslej ogledalo toliko ljudi po svetu. Že pred njenim londonskim debijem so v muzeju zabeležili najboljšo predprodajo vstopnic. Da bi lahko sprejeli vse, ki so si jih vnaprej zagotovili, je muzej po odprtju več dni deloval pozno v noč.

Doslej je za najbolje obiskano razstavo muzeja veljala postavitev Art Deco, ki si jo je ogledalo 1,17 milijona ljudi. Sledili sta ji postavitvi Vivienne Westwood (844.000 obiskovalcev) ter Surreal Things: Surrealism & Design (881.000 obiskovalcev), poroča britanski BBC.