testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V New Yorku dolge vrste pred zlato straniščno školjko

Deli na:
V New Yorku dolge vrste pred zlato straniščno školjko

Foto: guggenheim.org

V newyorškem muzeju Guggenheim lahko obiskovalci od petka dalje uporabijo tudi straniščno školjko iz 18-karatnega zlata, ki je delo italijanskega umetnika Maurizia Cattelana. Instalacija, naslovljena Amerika, je prvo Cattelanovo delo, ki je v muzeju na ogled po umetnikovi retrospektivi leta 2011.

Po pisanju tujih tiskovnih agencij se je v petek pred školjko takoj nabrala dolga vrsta obiskovalcev. Školjko lahko po besedah kuratorice Katherine Brinson uporabljajo tako moški kot ženske. "Obiskovalcem je omogočeno izjemno intimno in neobičajno srečanje s tem umetniškim delom," njene besede povzema francoska tiskovna agencija AFP. Dodala je, da je delo sicer večplastno in odprto za zelo različne interpretacije.

Kot je pred časom pisal The Guardian, je bil Guggenheimov muzej sicer prvi, kjer so iztrebke razstavili kot umetniško delo. Na razstavi povojne italijanske umetnosti na začetku 60. let minulega stoletja je bila na ogled majhna kovinska pločevinka z napisom Merda d'artista. Razstavil jo je italijanski umetnik Piero Manzoni.

Danes Manzonija pozna vsak študent, pa tudi ljudje, ki sicer nič ne vedo o umetnosti, poznajo Fontano, znamenito delo Marcela Duchampa, ko je umetnik v muzeju razstavil pisoar.

Cattelan s svojo zlato straniščno školjko ne želi onečastiti muzeja z objektom, ki človeku služi za opravljanje ene od osnovnih potreb. Školjka je v resnici prestol, in medtem ko bodo obiskovalci sedeli na tem prestižnem objektu, se bodo morali vprašali, če je to res edina zlata školjka na Upper East Sideu, je še pisal The Guardian.