favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Čistilci v italijanskem muzeju so umetniško delo pomotoma vrgli v smeti

Deli na:
Čistilci v italijanskem muzeju so umetniško delo pomotoma vrgli v smeti

Foto: Reuters

Čistilci v muzeju sodobne umetnosti Museion na severu Italije so pomotoma v smeti vrgli enega od razstavnih eksponatov, saj so mislili, da gre za smeti. Uprava muzeja je obljubila, da bodo instalacijo kmalu znova postavili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Delo milanskih umetnic Goldschmied in Chiari z naslovom Dove andiamo a ballare questa sera? (Kam gremo nocoj na ples?) je sestavljeno iz praznih vinskih steklenic in konfetov na tleh.

Instalacijo sta poimenovali po vodiču po nočnih klubih iz 80. let prejšnjega stoletja, ki ga je napisal takratni vodilni italijanski politik. Delo simbolizira hedonizem in materializem tistega časa, čistilci pa so ga vrgli v smeti v nedeljo, dan po neki otvoritvi v Museionu v Bolzanu.

V dobronamerni objavi na Facebooku je Museion objavil fotografije praznega prostora in zapisal, da je "bilo veliko sijajnih predhodnikov", pri tem pa omenili incidente z deli konceptualnih umetnikov Marcela Duchampa in Josepha Beuysa.

Duchampovo delo stojalo za steklenice je bilo uničeno leta 1914, ko so ga zamenjali za smeti, instalacijo umazana kad Beuysa pa je preveč vnet uslužbenec očistil.

Direktorica muzeja Letizia Ragaglia je v pogovoru za lokalni časnik povedala, da lahko steklenice in drug material najdejo v vrečah za smeti in da bodo instalacijo pozorno rekonstruirali na podlagi fotografij.