Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenski planinski muzej v Mojstrani je najboljši slovanski muzej leta

Deli na:
Slovenski planinski muzej v Mojstrani je najboljši slovanski muzej leta

Foto: Bobo

Forum slovanskih kultur (FSK) je v petek v Vili Bled nagrado Živa za najboljši slovanski muzej leta podelil Slovenskemu planinskemu muzeju v Mojstrani.

Nagrade, poimenovane po slovanski boginji Živi, so letos podelili četrtič. Poleg nagrade za najboljši slovanski muzeja leta so podelili tudi nagrade v posameznih kategorijah.

Nagrado Živa za vodenje je prejel Državni literarni muzej Yanka Kupala iz Minska, Muzej Šlezije iz Katovic je prejel nagrado za odprtost in privlačnost za obiskovalce in Muzej Macura iz Novih Banovcev nagrado za kreativnost. Vlaški muzej na prostem v češkem mestu Rožnov pod Radhoštem je bil nagrajen za pripovednost, Narodni muzej Glinka iz Moskve pa za učinkovito rabo virov.

Posebno omembo je prejel Državni spominski zgodovinsko-literarni muzej in krajinski muzejski rezervat A. S. Puškina v Mihajlovskem, so sporočili s FSK.

Direktorica FSK Andreja Rihter je na podelitvi nagrad med drugim povedala: "Naša Živa bo ostala živa, saj gre naša bodočnost v smeri integracije. Muzeji so kot ustanove postali bolj sodelujoči in vključujoči."

V programu ob podelitvi nagrade Živa za najboljši slovanski muzej, ki je od četrtka potekal na Bledu, se je predstavilo vseh 23 muzejev iz enajstih slovanskih držav, ki so bili nominirani za nagrado.

Med nominiranci za nagrado so bili letos trije slovenski muzeji, poleg Slovenskega planinskega muzeja še Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu ter Park vojaške zgodovine Pivka.

Pretekle podelitve nagrad Živa so bile v Skopju, Sankt Peterburgu in Zadru.