Revija Reporter
Magazin

Reportaža: Milena Miklavčič in Vida Petrovčič med Slovenci v Kanadi

Milena Miklavčič
18 10.052

10. sep. 2023 20:00

Deli na:

Vida Petrovčič in Milena Miklavčič v Torontu

Milena Miklavčič

Kako se je vse skupaj začelo? Pravzaprav zelo komplicirano. Nekje sredi Mehike sta spomladi trčili skupaj Vida (Petrovčič) in sestrična Milene Miklavčič Marta. Slovenska beseda ju je povezala, začeli sta se pogovarjati. »Če jo spraviš z zapečka, bosta pri nas v Kanadi obe dobrodošli,« je Marta predlagala Vidi, naj na obisk v Kanado pripelje še Mileno. Malo za šalo, malo zares.

V nadvse neprimernem trenutku sta se popotnici odpravili na sprehod: Slovenija je bila v avgustu pod vodo, Kanada pa je gorela.

Kakšen čudež se je Miklavčičevi pripetil v letalu.

Kako je minilo srečanje s sorodniki v Kanadi in kakšna je danes slovenska skupnost v Kanadi.

Zakaj so se Slovenci selili v Kanado in kako so se znašli prvi priseljenci. Kako je sredi Kanade zrasla prekmurska farma.

Kaj je avtorico presenetilo, ko je pohajala po ulicah Toronta in kako je izkusila največje kanadsko mesto.

Ljudje so neizmerno prijazni, pripravljeni pomagati, poklepetati, se opravičiti, če te po nesreči dregnejo, ugotavlja o pregovorno prijaznih in vljudnih Kanadčanih.

Sprava Kanadčanov z indijanskimi staroselci je Miklavčičevi dala misliti: bomo tudi pri nas potrebovali več kot 200 let, da si bodo potomci krvnikov in žrtev iskreno in z veliko odpuščanja v srcih podali roke?

Kako sta popotnici doživeli Niagarske slapove, čudo sveta.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24