cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na dražbo 500 milijonov dolarjev vredna umetniška zbirka Alfreda Taubmana

Deli na:
Na dražbo 500 milijonov dolarjev vredna umetniška zbirka Alfreda Taubmana

Foto: Reuters

Avkcijska hiša Sotheby's bo novembra letos in januarja prihodnje leto na dražbo dala 500 milijonov dolarjev vedno zbirko umetnin ameriškega milijarderja in nekdanjega lastnike dražbene hiše Alfreda Taubmana (1924-2015). V zbirki, ki združuje več kot 500 umetnin, je najti dela umetnikov, kot so bili Modigliani, Picasso in Thomas Gainsborough.

Taubman, ki je umrl aprila letos, si je bogastvo pridobil s prodajo nepremičnin. Avkcijsko hišo Sotheby's v New Yorku je kupil leta 1983. Pripomogel je k njenemu ponovnemu razcvetu, pozneje pa je bil obsojen in zaprt zaradi dogovarjanja glede provizij pri prodaji umetniških del z rivalsko hišo Christie's.

Že jeseni bodo tako na dražbo šla izjemna dela Jasperja Johnsa, Willema de Kooninga in Jacksona Pollocka, piše britanski BBC.

Taubman, ki se je rodil v Michiganu v času velike gospodarske depresije, je bil izjemen filantrop, njegovo ime je vpisano v zgodovino številnih univerz. Kljub temu pa si ga bodo verjetno mnogi zapomnili po tem, da je avkcijsko hišo Sotheby's zapletel v škandal, ki je dodobra pretresel svet umetnosti.

Bil je namreč obtožen, da je z ilegalnim sporazumom s sodelavci iz Christie's v 90. letih stranke ogoljufal za okoli 400 milijonov dolarjev. Sodišče ga je obsodilo na leto dni zapora, saj je ugotovilo, da sta se hiši, ki si delita 90 odstotkov svetovnega trga dražbene prodaje umetniških del, dve leti dogovarjali o višini provizij, ki sta jih zaračunavali kupcem in prodajalcem.

Dražbi del iz njegove zbirke bosta v New Yorku v novembru in januarju prihodnje leto. Kot pravijo pri Sotheby's, je Taubmanova zbirka ena najvrednejših zbirk, kar jih bodo v zgodovini te avkcijske hiše ponudili na dražbi.