princ harry Svet24.si

Princ Harry se je spravil na paparace

usodna odločitev Dobra karma

Tako vaš rojstni datum vpliva na sprejemanje ...

Pamela Anderson, Jon Peters Svet24.si

Pamela Anderson se je skrivaj poročila

grosuplje, streljanje, 21.-1 Svet24.si

Krvava drama v Grosupljem: 44-letnik umoril ...

vodnar Dobra karma

Z neba nam je zavladal Vodnar. Spoznajte ga!

Menopavza Njena.si

Jasna Kuljaj takole uživa v vročem Dubaju

Vesna Janković Njena.si

Strta Vesna Janković - izgubila je očeta

Magazin

Andrej Capuder dobitnik letošnje Rožančeve nagrade

Deli na:
Andrej Capuder dobitnik letošnje Rožančeve nagrade

Foto: Bobo

Letošnjo Rožančevo nagrado prejme Andrej Capuder za zbirko esejev Povest o knjigah. Nagrajenec je na včerajšnji prireditvi v Cankarjevem domu zbirko Povest o knjigah označil kot "zbirko situacij, v katerih se je avtor srečeval s knjigami". Kot je dejal za STA, "te knjiga spremlja, te najde, te prepriča, te znova pokliče k sebi v čez leta".

Žirija je o Capudrovi knjigi, ki je izšla pri Slovenski matici, zapisala, da sicer ni parafraza Rožančevega Romana o knjigah, a jo naseljuje podoben duh: duh tiste zavezanosti branju, ki se je tako zelo zbližalo z življenjem in občutenjem soljudi okoli sebe, da življenje, gledano z razgledne točke starosti, brez knjig ne bi moglo biti isto, kot je bilo v njihovi družbi.

Kot še piše v utemeljitvi, knjiga preseneča s tem, kako je mogoče tudi najgloblje osebne refleksije odprto in brez zadrege postaviti na ogled pred ogledalo knjig, ki osebni eksistenci dajo resnično polnost in jo oplemenitijo. Povest o knjigah je ganljiv poklon minljivosti življenja in večnosti dobrih knjig.

Za nagrado Marjana Rožanca so bili letos nominirani še Irena Štaudohar za zbirko esejev Magija za realiste: Življenje, nadaljevalni natečaj, Marcel Štefančič jr. za knjigo Hitler, kako je preživel (eseji o drobnem tisku zla) in Uroš Zupan za esejistično zbirko Sto romanov in nekaj komadov.

Pred razglasitvijo nagrajenca je potekal pogovor, ki ga je z nominiranci vodila predsednica žirije Ignacija J. Fridl. Kot je dejala uvodoma, vse štiri letos nominirane zbirke govorijo o knjigah, o tem, da brez branja ne moremo preživeti in da brez besede na moremo ničesar spremeniti.

Capuder je s svojo esejistično zbirko izrisal svoj literarni zemljevid, pri katerem je poudarek na Sredozemlju. Kot je pojasnil, je po poklicu in nagnjenju romanist, njegova muza "gleda na Sredozemlje".

Štaudoharjeva je svoje eseje, ki so bili pisani za bralce Sobotne priloge, označila za žurnalistične, žanr, ki kot je dejala, izumira. Pri izboru za knjigo se je odločila, da bo izbrala članke, v katerih je pisala o lastnostih, ki jih imamo vsi in ki nas delajo zanimive. Izbrane eseje je zložila v zgodbo, ki jo bralec doživi, ko gre skozi knjigo.

Štefančič jr. v svoji zbirki esejev obdeluje tezo, da bolj ko je Hitler mrtev, bolj ostaja živ in žilav v svoji ikonizaciji. Kot je dejal, je bilo 20. stoletje stoletje nasedanja Hitlerju, 21. stoletje pa to prakso nadaljuje. Človeštvo se je sprevrglo v ohranjevalca spomina na Hitlerja. In če bi hotel biti zvest samemu sebi o tem, kar piše, pravzaprav tudi te knjige ne bi smel napisati, je dodal.

Zupan v prvem delu svoje esejistične zbirke govori o svojem odnosu do proze, v drugem do poezije in v tretjem do glasbe. Kot je pojasnil, je vse, razen dveh esejev o prozi, postavljeno v njegova formativna leta. V teh letih so namreč doživetja, ki se nam zgodijo, najmočnejša in odločilna. Sicer pa imajo, kot je dejal, nekatere stvaritve nanj danes naj prav tak učinek, kot so ga imele, ko jih je imel 17, verjetno tudi zato, ker imajo to moč, da ga vrnejo nazaj v tisti čas.

Nagrado podeljuje Društvo Marjan Rožanc. Letošnjo žirijo so sestavljali še Manca Košir, Barbara Pogačnik, Edvard Kovač in Milček Komelj, ki pa se je iz odločanja o nagrajencu izločil.

Nagrado bodo Capudru izročili danes na Trubarjevi domačiji na Rašici.

loading...
Loading...