danijel borojević Svet24.si

Skrivnost najbolj iskanega slovenskega kriminalca

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

hisa frantar ng Reporter.si

Razkošje za elito! To je graščina, ki jo pri ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

franka Njena.si

Hrvaška pevka ne more več skrivati trebuščka

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Poljska država plačala sto milijonov za dve milijardi vredne umetnine

Deli na:
Poljska država plačala sto milijonov za dve milijardi vredne umetnine

Foto: Wikimedia

Poljsko ministrstvo za kulturo je kupilo zasebno umetniško zbirko z znamenito sliko Dama s hermelinom Leonarda da Vincija.

Za zbirko, vredno dve milijardi evrov, je odštelo dobrih 100 milijonov evrov. "Poljaki smo odslej lastniki zbirke družine Czartoryski," je na četrtkovi slovesnosti na kraljevem gradu v Varšavi dejal minister Piotr Glinski.

V središču zbirke je Da Vincijeva slika Dama s hermelinom, ki je eno izmed štirih poznanih umetnikovih del, na katerih je renesančni slikar upodobil mlado žensko. Med njimi je tudi znamenita Mona Lisa.

Poleg Dame s hermelinom, ki je ocenjena na 350 milijonov evrov, so v zbirki tudi dela drugih slovitih umetnikov, kot sta Rembrandt in Renoir, v njej pa so tudi pisma poljskega skladatelja Frederica Chopina, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Zbirko je leta 1801 ustanovila princesa Izabela Czartoryska z namenom, da bi zaščitila dela poljskih in evropskih umetnikov po tretji delitvi Poljske leta 1795. Poljska vlada se je glede odkupa zbirke pogodila s predsednikom Fundacije princese Czartoryske, princem Adamom Karolom Czartoryskim, ki živi v Madridu.

Na vprašanje, ki so ga na slovesnosti Czartoryskemu zastavili novinarji, zakaj se je odločil zbirko Poljski prodati po tako simbolni ceni, je 76-letni princ odvrnil: "V bistvu le sledim svojim prednikom, ki so vedno delali za poljski narod." Ob tem je dodal: "Čutil sem, da moram zbirko podariti in to je moja odločitev."