Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Poljska država plačala sto milijonov za dve milijardi vredne umetnine

Deli na:
Poljska država plačala sto milijonov za dve milijardi vredne umetnine

Foto: Wikimedia

Poljsko ministrstvo za kulturo je kupilo zasebno umetniško zbirko z znamenito sliko Dama s hermelinom Leonarda da Vincija.

Za zbirko, vredno dve milijardi evrov, je odštelo dobrih 100 milijonov evrov. "Poljaki smo odslej lastniki zbirke družine Czartoryski," je na četrtkovi slovesnosti na kraljevem gradu v Varšavi dejal minister Piotr Glinski.

V središču zbirke je Da Vincijeva slika Dama s hermelinom, ki je eno izmed štirih poznanih umetnikovih del, na katerih je renesančni slikar upodobil mlado žensko. Med njimi je tudi znamenita Mona Lisa.

Poleg Dame s hermelinom, ki je ocenjena na 350 milijonov evrov, so v zbirki tudi dela drugih slovitih umetnikov, kot sta Rembrandt in Renoir, v njej pa so tudi pisma poljskega skladatelja Frederica Chopina, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Zbirko je leta 1801 ustanovila princesa Izabela Czartoryska z namenom, da bi zaščitila dela poljskih in evropskih umetnikov po tretji delitvi Poljske leta 1795. Poljska vlada se je glede odkupa zbirke pogodila s predsednikom Fundacije princese Czartoryske, princem Adamom Karolom Czartoryskim, ki živi v Madridu.

Na vprašanje, ki so ga na slovesnosti Czartoryskemu zastavili novinarji, zakaj se je odločil zbirko Poljski prodati po tako simbolni ceni, je 76-letni princ odvrnil: "V bistvu le sledim svojim prednikom, ki so vedno delali za poljski narod." Ob tem je dodal: "Čutil sem, da moram zbirko podariti in to je moja odločitev."