Revija Reporter
Magazin

Kako izbrati popolno kuhinjo?

Reporter

26. okt. 2023 6:00

Deli na:

Ko pride do izbire nove kuhinje, je odločitev vse prej kot enostavna. Prvo omejitev pri izbiri nam postavi sam prostor, drugo pa največkrat cena. V nadaljevanju preberite, kako se lotiti izbire kuhinje, kakšen stil izbrati, katere elemente dodati, da boste dosegli največjo možno funkcionalnost ter v kakšnem cenovnem okvirju razpolagati.

Kakšno postavitev izbrati?

Obstaja veliko različnih postavitev kuhinj, ki pa so v večji meri odvisne od prostora, ki ga imamo na voljo in razporeditve drugih elementov v prostoru. V osnovi poznamo ravne oz. linijske kuhinje, L kuhinje, U kuhinje ter kuhinje z otokom. Čeprav bi si vsak želel kuhinjski otok, pa ta ni izvedljiv za majhne kuhinje, zato je treba poiskati ustrezen kompromis. Ko se odločate za postavitev kuhinje poleg prostora ocenite tudi vaše potrebe. Če potrebujete veliko delovne površine ali veliko časa preživite v kuhinji, izberite večje kuhinje. Če kuhate v dvoje, izberite kuhinje z otokom ali polotokom, da se med pripravo ne križate z drugo osebo. Če pa živite in kuhate sami, pa vam bo verjetno zadostovala majhna kuhinja ali kar blok kuhinje.

Katere elemente dodati?

So kuhinjski elementi, ki so nepogrešljivi v vsaki kuhinji, to so elementi za shranjevanje posode in pribora, kozarcev in hrane ter odpadkov. Poleg tega so tu še štedilnik, napa in umivalnik. Kuhinja brez teh skorajda ne obstaja. Dodatno si lahko omislite še vgradni hladilnik, pomivalni stroj ali pečico, ali pa kuhinjo dopolnite z dodatnimi elementi, kot so steklena vitrina, odprte odlagalne police ali izvlečni predal za začimbe. Takšni elementi vašo kuhinjo ne naredijo samo sodobnejšo, temveč vanjo vnesejo funkcionalnost.

Kakšen stil kuhinje izbrati?

Obstaja več stilov kuhinj, ki se med sabo bistveno razlikujejo. Najpogostejši je moderni stil, ki slovi po minimalističnih in elegantnih linijah ter elementih brez ročajev. Moderne kuhinje v ospredje postavljajo izgled. Potem je tu bogat rustikalni stil, ki z vzorci na frontah, steklenimi vitrinami in ročaji spominja na podeželsko kuhinjo. Rustikalne kuhinje za razliko od modernih v ospredje postavljajo funkcionalnost in veliko delovne površine. Za tiste, ki iščejo kompromis med modernim in rustikalnim pa so na voljo stilsko dovršene blok kuhinje, ki se jih z dodatki enostavno spremeni v stil, ki ga želite.

Cenovni okvir kakovostne kuhinje

Ko pride do izbire kuhinje, bi lahko rekli, da je omejitev le nebo. Pravilo palca je, da večja kot je kuhinja, kakovostnejši materiali kot so uporabljeni in več kot ima posebnih in naprednih dodatkov, višja je cena. Investirati nekoliko več za kakovost in trajnost pri kuhinji se seveda izplača, saj gre za pohištvo, ki ga boste uporabljali vsakodnevno več let. K sreči pa so kakovostne lahko tudi cenovno ugodne kuhinje, ki jih najdete pri salonu pohištva Dom24.