knight-4698269_1920 Dobra karma

Tarot napoved: pazite, da vas strah pred izgubo ...

4_tanja žagar mama Svet24.si

»Najbolj si želim, da bi šla z očetom mamo ...

naslovka I-bavcar-IB2 Reporter.si

Igor Bavčar ekskluzivno v intervjuju trideset let...

roter kucan dimnik-pl Svet24.si

(Ne)vidne sledi dinastije lobista Boža Dimnika: ...

20200330-00997929 Necenzurirano

Kdo vse svetuje Gantarju v boju proti COVID-19

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_miha novak Njena.si

Čuk Miha s partneričino hčerko navdušuje na ...

Magazin

Da Vincijeva razstava postavila rekord obiskanosti v muzeju Louvre

Deli na:
Da Vincijeva razstava postavila rekord obiskanosti v muzeju Louvre

Muzej Louvre - Foto: Reuters

Razstavo Leonarda da Vincija si je v pariškem muzeju Louvre pred ponedeljkovim zaprtjem ogledalo skoraj 1,1 milijona ljudi, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz muzeja. Razstava ob 500-letnici umetnikove smrti je postavila rekord, saj je pritegnila dvakrat več obiskovalcev kot prejšnja najbolj obiskana razstava v tem muzeju.

Veliko retrospektivo francoskega slikarja iz 19. stoletja Eugenea Delacroixa leta 2018 si je v najbolj obiskanem muzeju na svetu ogledalo okrog 580.000 obiskovalcev. Da Vincijeva razstava, pri kateri so se osredotočili na lastno zbirko tega renesančnega genija, pa je že od začetka imela rekordno število obiskovalcev, pri čemer je bila za ogled potrebna predhodna rezervacija.

"Čudovito je, da italijanski renesančni umetnik še vedno očara javnost," je povedal direktor muzeja Jean-Luc Martinez. Dodal je, da je zelo ponosen, da je zbral največje število Da Vincijevih del za razstavo ter da si jo je ogledala tako velika in raznolika skupina obiskovalcev.

Znamenite Mona Lize, najslavnejše toskanske slike, na razstavi ni bilo, saj so se organizatorji bali težav z varnostjo ob morebitnem navalu množic. Med skoraj 120 deli pa sta bili na ogled sliki La Belle Ferronniere in Sveti Janez Krstnik, ki ju hranijo v Louvru.Povprečno si je razstavo, ki so jo odprli oktobra, ogledalo skoraj 10.000 obiskovalcev dnevno. Odšteli so 17 evrov, da so lahko občudovali deset mojstrovih slik ter številne beležke, risbe, rokopise in skulpture.

Rekordno število obiskovalcev so v štirih mesecih zabeležili zaradi 46 večernih ogledov, so še sporočili iz muzeja. Zadnje tri dni pred zaprtjem razstave pa je bil Louvre odprt vso noč.

Kljub visokemu številu obiskovalcev pa Da Vincijeva razstava ni presegla francoskega rekorda, ki ga je lani postavila razstava o Tutankamonu iz Egiptovskega narodnega muzeja. To si je v razstavnem kompleksu Villette na severu Francije ogledalo 1,4 milijona ljudi.

loading...
Loading...