opekline, telefon, kopel Svet24.si

FOTO: 13-letnica si je privoščila kopel, na ...

oko Dobra karma

Veliki test: kako sami sebe vidite zares?

preddvor, hotel bor Svet24.si

Raziskali smo, od kod bi lahko na račun občine ...

kalkulator, računanje, računovodja Svet24.si

Na občini Šmarješke Toplice račune vodi ...

vedeževalke Dobra karma

Tako nam napoved vedeževalca spremeni usodo

sofija Njena.si

Kdo je v resnici prsata natakarica Sofija?

daijel33 Njena.si

Danijel javno razkril, zakaj sta dvojčka postala ...

Magazin

Boj in trpljenje: v Mariboru razstava o okupirani Poljski med drugo svetovno vojno

Deli na:
Boj in trpljenje: v Mariboru razstava o okupirani Poljski med drugo svetovno vojno

Nemški vojaki v okupirani Poljski. - Foto: Muzej narodne osvoboditve Maribor

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor so odprli dokumentarno razstavo Boj in trpljenje, ki jo je pripravil Muzej druge svetovne vojne v Gdansku. Prikazuje usodo Poljske in njenih državljanov med drugo svetovno vojno in po njej.

Razstavo je odprl veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Pawel Czerwinski in bo na ogled do 17. decembra.

"Razstavo je pripravil Muzej druge svetovne vojne v Gdansku, v Slovenijo pa je prišla zahvaljujoč povezavi med poljskim veleposlaništvom in Muzejem narodne osvoboditve Maribor. Stik z muzejem je po priporočilu navezalo poljsko veleposlaništvo," je za STA povedala direktorica mariborskega muzeja Aleksandra Berberih-Slana.

Besedila ob razstavi so prevedena v slovenščino. Razstava med drugim prikazuje, kaj je botrovalo napadu na Poljsko in drugi svetovni vojni, pomembne bitke na Poljskem, eksodus prebivalcev Poljske, germanizacijo in sovjetizacijo, nasilje nad prebivalstvom, holokavst, vlogo Poljakov v drugi svetovni vojni, poljske oborožene sile v izgnanstvu, odporniško gibanje na Poljskem in usodo Poljske po drugi svetovni vojni.

"Razstava je postavljena na ograji muzeja, saj smo želeli omogočiti brezplačen ogled vsem, ki jih ta tematika zanima. Ob obletnici tako pomembnega dogodka in ob oživljanju raznih ekstremističnih politik in gibanj se nam je zdelo pomembno postaviti opomnik. To je del poslanstva našega muzeja," je še povedala direktorica.Druga svetovna vojna se je začela 1. septembra 1939 ob zori z napadom Tretjega rajha na Poljsko. Najprej je zajela Evropo, pozneje pa ves svet in vodila v največjo katastrofo v zgodovini človeštva, so zapisali v vabilu na odprtje razstave.

Teden dni pred izbruhom vojne, 23. avgusta 1939, sta Hitler in Stalin sklenila pakt o nenapadanju, znan tudi kot Pakt Ribbentrop-Molotov. Sporazum je vključeval tajni protokol o razdelitvi vplivnih območij v Srednji in Vzhodni Evropi, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom.

Sedemnajstega septembra leta 1939 je vzhodno Poljsko zavzela Rdeča armada. Zavezništvo med Hitlerjem in Stalinom je trajalo do 22. junija 1941, ko je nacistična Nemčija napadla Sovjetsko zvezo.

loading...
Loading...