Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Lastnik je za da Vincijevo sliko plačal rekordnih 450 milijonov dolarjev, a strokovnjaki menijo, da je ni naslikal mojster

Deli na:
Lastnik je za da Vincijevo sliko plačal rekordnih 450 milijonov dolarjev, a strokovnjaki menijo, da je ni naslikal mojster

Foto: Profimedia

Znamenita slika Odrešenik sveta, ki je bila leta 2017 na dražbi prodana za rekordnih 450 milijonov dolarjev, naj ne bi bila vključena v razstavo, ki jo v muzeju Louvre za jesen pripravljajo ob letošnji 500-letnici smrti Leonarda da Vincija. Kuratorji tega slovitega muzeja naj si ne bi bili edini, da je njeno avtorstvo moč pripisati zgolj Leonardu.

Slika Odrešenik sveta že dlje časa zbuja dvome glede avtentičnosti. Številni vodilni poznavalci Leonardovega dela, med katerimi je tudi profesor umetnostne zgodovine na Oxfordu Martin Kemp, vztrajajo pri stališču, da je Odrešenik sveta Leonardovo delo, drugi pa o tem dvomijo oziroma imajo deljena mnenja o avtorstvu dela.

Po poročanju britanskega The Guardiana je umetnostni zgodovinar in pisec Ben Lewis dejal, da po navedbah njegovih številnih virov znotraj Louvra mnogi kuratorji menijo, da Odrešenik sveta ni Leonardovo delo. "Če bi ga razstavili, bi ga želeli predstaviti, kot delo, ki je nastalo v sklopu delavnice," je dodal.

Predstavitev v sklopu del iz Leonardove delavnice pa bi v slab položaj postavila lastnika slike, saj bi njena vrednost iz na dražbi leta 2017 doseženih rekordnih 450 milijonov ameriških dolarjev padla na zgolj 1,5 milijona dolarjev. Zato po pisanju portala lastnik najverjetneje slike za razstavo v tem primeru ne bi želel posoditi.



Lewis je sicer avtor knjige The Last Leonardo (Poslednji Leonardo), v kateri je popisal izjemno zgodbo skrivnostnega dela Odrešenik sveta. Med drugim je Lewis v preteklosti opomnil, da v londonski Nacionalni galeriji, kjer je bila slika na ogled leta 2011, niso upoštevali mnenja petih strokovnjakov glede njenega avtorstva. Dva sta menila, da gre za mojstrovo delo, preostali pa, da ne oziroma niso bili prepričano o tem. Kljub temu je bila slika razstavljena kot delo Leonarda da Vincija.

V avkcijski hiši Christie's, kjer je leta 2017 potekala dražba dela, zatrjujejo, da so se glede atribucije slike naslonili na poglobljeno raziskavo, na podlagi katere je bila leta 2010 pripisana Da Vinciju. Dodali so, da po letu 2017 ni prišlo do nobene nove razprave ali domneve, zaradi katerih bi spremenili svoje stališče.

Po doslej razkritih informacijah naj bi bil lastnik dela saudski prestolonaslednik Mohammed bin Salman. Septembra lani naj bi bila slika razstavljena v muzeju Louvre Abu Dhabi, vendar so v muzeju razstavo preložili brez pojasnila.