jernej tozon Dobra karma

Napoved: do poletja 2023 se bo Čuku Jerneju ...

PinkBlackGreen_FINAL Svet24.si

RAZKRITO: S tem telefonom boste dobili največ za ...

planet1 - foto jaka koren Svet24.si

Najprej se je videlo iz vesolja, kar zdaj ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Šerbi Njena.si

Naprodaj hiša pokojne Šerbi

Magazin

Če bo Rusom uspelo, si bodo astronavti lahko sami prali perilo

Deli na:
Če bo Rusom uspelo, si bodo astronavti lahko sami prali perilo

pralni stroj 2 - Foto: dreamstime

Rusko podjetje RKK Energia, ki izdeluje vesoljska plovila sojuz, je v petek sporočilo, da razvija pralni stroj za pranje perila v vesolju. Za pranje bi lahko uporabili kar ogljikov dioksid, ki nastaja pri dihanju in ga je mogoče pod pritiskom pretvoriti v tekočino.

"Za prihodnje odprave na Luno in druge medplanetarne polete RKK Energia razvija stroj za pranje v vesolju," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP podjetje sporočilo v videoposnetku na Youtubu.

Že leta 2017 so sicer raziskovalci iz tega podjetja v članku predstavili načrte za pralni stroj, ki bi lahko deloval na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Tja z Zemlje vsako leto pošljejo okoli 660 kilogramov oblačil. Zaradi omejenih količin vode namreč oblačil ne morejo prati, ampak jih po treh do štirih dneh uporabe zavržejo, tako da jim pošiljajo nove.

V članku so pojasnili, da bi lahko z razvojem pralnega stroja močno zmanjšali potrebe po oblačilih in higienskih pripomočkih.

Znanstveniki z enega od moskovskih inštitutov so medtem lani napovedali tudi razvoj tuša in savne za astronavte ter opreme za umivanje rok in pranje perila. Prav tako ameriška vesoljska agencija Nasa financira razvoj metod za pranje oblačil v vesolju brez vode in protimikrobnih oblačil, ki bi jih astronavti lahko nosili dlje.

loading...
Loading...