slavko ivančič 1 Odkrito.si

Umrla po hudi bolezni, znan Primorec žaluje

miša molk3 Svet24.si

Miša Molk brez dlake na jeziku o Zali in Gašperju

The Work Petisvet.si

Psihoterapija, kakršne kamere še nikoli niso ...

zala kralj, gašper šantl, evrovizija 2019, pesem evrovizije 2019 Svet24.si

Odzivi na slovenski nastop: Pomežikni trikrat, ...

ula furlan Svet24.si

Ima Ula Furlan popravljen nos?

andrej milutinovic Njena.si

Andrej Milutinovič: 'Nikoli ne bi imel debele ...

SoulGreg Artist Njena.si

Sin slovenskega glasbenika izgubil boj z boleznijo...

Magazin

Če bo Rusom uspelo, si bodo astronavti lahko sami prali perilo

Deli na:
Če bo Rusom uspelo, si bodo astronavti lahko sami prali perilo

Foto: dreamstime - Fotografija je simbolična.

Rusko podjetje RKK Energia, ki izdeluje vesoljska plovila sojuz, je v petek sporočilo, da razvija pralni stroj za pranje perila v vesolju. Za pranje bi lahko uporabili kar ogljikov dioksid, ki nastaja pri dihanju in ga je mogoče pod pritiskom pretvoriti v tekočino.

"Za prihodnje odprave na Luno in druge medplanetarne polete RKK Energia razvija stroj za pranje v vesolju," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP podjetje sporočilo v videoposnetku na Youtubu.

Že leta 2017 so sicer raziskovalci iz tega podjetja v članku predstavili načrte za pralni stroj, ki bi lahko deloval na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Tja z Zemlje vsako leto pošljejo okoli 660 kilogramov oblačil. Zaradi omejenih količin vode namreč oblačil ne morejo prati, ampak jih po treh do štirih dneh uporabe zavržejo, tako da jim pošiljajo nove.

V članku so pojasnili, da bi lahko z razvojem pralnega stroja močno zmanjšali potrebe po oblačilih in higienskih pripomočkih.

Znanstveniki z enega od moskovskih inštitutov so medtem lani napovedali tudi razvoj tuša in savne za astronavte ter opreme za umivanje rok in pranje perila. Prav tako ameriška vesoljska agencija Nasa financira razvoj metod za pranje oblačil v vesolju brez vode in protimikrobnih oblačil, ki bi jih astronavti lahko nosili dlje.

Loading...