Legenda pravi, da naj bi kača Evi najprej ponudila šop banan Odkrito.si

Hrana, ki obljublja vroč seks

nudizem Svet24.si

Katarina in Dušan v hrvaškem kampu, kjer gostje ...

barve Petisvet.si

Barvna energijska podpora od 20. do 26. julija

Modroobročkasta hobotnica Svet24.si

VIDEO: Turista nevede rokovala s smrtonosnim ...

8da716277e_62209401 Svet24.si

Žalostna Rasema znova v šov po ljubezen

natalija kolšek Njena.si

Ta lepotec je sin Natalije Kolšek!

alfi nipic1 Njena.si

Vidno shujšani Alfi Nipič

Magazin

Če bo Rusom uspelo, si bodo astronavti lahko sami prali perilo

Deli na:
Če bo Rusom uspelo, si bodo astronavti lahko sami prali perilo

Foto: dreamstime - Fotografija je simbolična.

Rusko podjetje RKK Energia, ki izdeluje vesoljska plovila sojuz, je v petek sporočilo, da razvija pralni stroj za pranje perila v vesolju. Za pranje bi lahko uporabili kar ogljikov dioksid, ki nastaja pri dihanju in ga je mogoče pod pritiskom pretvoriti v tekočino.

"Za prihodnje odprave na Luno in druge medplanetarne polete RKK Energia razvija stroj za pranje v vesolju," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP podjetje sporočilo v videoposnetku na Youtubu.

Že leta 2017 so sicer raziskovalci iz tega podjetja v članku predstavili načrte za pralni stroj, ki bi lahko deloval na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Tja z Zemlje vsako leto pošljejo okoli 660 kilogramov oblačil. Zaradi omejenih količin vode namreč oblačil ne morejo prati, ampak jih po treh do štirih dneh uporabe zavržejo, tako da jim pošiljajo nove.

V članku so pojasnili, da bi lahko z razvojem pralnega stroja močno zmanjšali potrebe po oblačilih in higienskih pripomočkih.

Znanstveniki z enega od moskovskih inštitutov so medtem lani napovedali tudi razvoj tuša in savne za astronavte ter opreme za umivanje rok in pranje perila. Prav tako ameriška vesoljska agencija Nasa financira razvoj metod za pranje oblačil v vesolju brez vode in protimikrobnih oblačil, ki bi jih astronavti lahko nosili dlje.

Loading...