premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Cannska zlata palma filmu Dheepan Jacquesa Audiarda

Deli na:
Cannska zlata palma filmu Dheepan Jacquesa Audiarda

Foto: Reuters

Zmagovalec 68. filmskega festivala v Cannesu je film Dheepan francoskega režiserja Jacquesa Audiarda. Družbenokritična drama o prebežnikih v Evropi je prejela zlato palmo. Nagrajeni film, ki je večinoma v tamilskem jeziku, je intimna drama o skupini šrilanških beguncev, ki si poišče zatočišče v Parizu.

Na oder sta po nagrado z režiserjem prišla igralca Antonythasan Jesuthasan in Kalieaswari Srinivasan.

Osrednji lik filma je tamilski tiger Dheepan, ki pobegne v Francijo. V taborišču za prebežnike prevzame tujo identiteto ter se poveže z neko žensko in deklico, ki se izdajata za njegovo ženo in hčerko. V novi domovini pa se morajo vsi trije naučiti, kako reševati travme svoje preteklosti.

Kot je po pisanju tujih tiskovnih agencij ob premieri filma dejal režiser, Dheepan ni dokumentarec o Šri Lanki ali socialnih naseljih. Z njim ni zgolj hotel odslikati realnosti, ampak je hotel prikazati različne plasti Francije.

Film je po njegovih besedah bolj ljubezenska zgodba in ne toliko kriminalka. Dheepan potuje v Francijo z žensko in deklico, ki ju je spoznal v taborišču za prebežnike. Združijo se kot družina in upajo, da bodo tako imeli boljše možnosti, da dobijo zatočišče v Evropi. V Parizu pa mora Dheepan kmalu ponovno uporabiti veščine vojščaka, da svojo družino obvaruje v bojih med tolpami v revnem predmestju.

Veliko nagrado žirije (Grand Prix) je za film Saul fia, pretresljivo dramo o holokavstu, ki prinaša grozljive prizore plinskih celic v koncentracijskem taborišču Auschwitz, prejel madžarski režiser Laszlo Nemes. "Ta kontinent še vedno preganja omenjena tema," je ob prevzemu nagrade dejal režiser.

Nagrado žirije (Prix du jury) je prejel grški režiser Yorgos Lanthimos za znanstvenofantastično romantično komedijo The Lobster. Zgodba je postavljena v distopično prihodnost, kjer sta poroka in razmnoževanje obvezna. Samski ljudje imajo na razpolago samo 45 dni, da si najdejo partnerja, ali pa se soočijo s krutimi posledicami. V filmu sta zaigrala Colin Farrell in Rachel Weisz.

Za režijo je bil nagrajen tajvanski režiser Hou Hsiao Hsien za film z angleškim naslovom The Assassin, katerega dogajanje je postavljeno v 9. stoletje na Kitajskem. Nagrado za scenarij je prejel Michel Franco za film Chronic.

Nagrado za najboljšo žensko vlogo sta si razdelili Emmanuelle Bercot za vlogo v filmu francoske režiserke Maiwenn z naslovom Mon Roi in Rooney Mara za vlogo v filmu Carol ameriškega režiserja Todda Haynesa.

Nagrado za najboljšo moško vlogo pa si je prislužil francoski igralec Vincent Lindon za vlogo v filmu La Loi du Marche, neprizanesljivi drami o brezposelnosti, ki jo je režiral francoski režiser Stephane Brize.

Žiriji tekmovalnega programa sta predsedovala brata Joel in Ethan Coen, člani so bili britanska igralka Sienna Miller, ameriški igralec Jake Gyllenhaal, francoska igralka Sophie Marceau, mehiški režiser Guillermo del Toro, kanadski režiser Xavier Dolan, španska igralka Rossy de Palma in skladateljica Rokia Traore iz Malija.

V sekciji posebni pogled je bila že v soboto nagrajena hrvaško-slovensko-srbska koprodukcija Zenit hrvaškega režiserja Daliborja Matanića. Prejela je nagrado žirije, kot najboljši film v omenjeni sekciji pa je žirija pod vodstvom igralke Isabelle Rossellini nagradila islandski film Rams režiserja Grimurja Hakonarsona.

Festival v Cannesu se je začel 13. maja in se je s podelitvijo nagrad sklenil včeraj.