Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

ceferin perez pm Ekipa24.si

Dobila sta se na večerji, darilo Pereza Čeferinu...

Roštiljada Odkrito.si

FOTO: Roštiljada – Poglejte, KDO je bil v ...

liverpool navijaci pariz policija Ekipa24.si

Kaos pred finalom lige prvakov! Navijači ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zlata globusa za Fantovska leta in Grand Budapest hotel

Deli na:
Zlata globusa za Fantovska leta in Grand Budapest hotel

Foto: Reuters

Filma Fantovska leta in Grand Budapest hotel sta bila razglašena za najboljša na letošnji 72. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v Hollywoodu. Zlati globus za najboljšo televizijsko dramo je dobila Afera, globus za komedijo ali glasbeni film pa Transparent.

Podelitev zlatih globusov sta letos že tretjič zapored vodili Amy Poehler in Tina Fey, ki sta se norčevali iz prisotnih kakor tudi iz Billa Cosbyja, Severne Koreje in dobitnika nagrade za izjemne dosežke oziroma življenjsko delo Cecil B. De Mille Georga Clooneyja, ki je zardeval ob pohvalah njegove nove soproge Amal Alamuddin Clooney ter govor izkoristil za omembo zadnjih odmevnih terorističnih napadov v Parizu.

Richard Linklater je pobral zlatega globusa za režijo (Fantovska leta). Filmu o odraščanju, ki so ga snemali kar 12 let z isto zasedbo, je tretjega zlatega globusa zagotovila Patricia Arquette za stransko žensko vlogo v drami.

Eddie Redmayne je nagrado dobil za glavno dramsko moško vlogo v filmu Teorija vsega, v katerem igra slavnega znanstvenika Stephena Hawkinga. Film je dobil še zlatega globusa za izvirno glasbo (Johann Johannsson).

Julianne Moore je dobila nagrado za glavno žensko dramsko vlogo v filmu o Alzheimerjevi bolezni (Še vedno Alice), Michael Keaton je odnesel globus v kategoriji komedije (Birdman), kjer je med igralkami slavila Amy Adams (Velike oči).

Zgodba o ponovni postavitvi gledališkega dela Birdman režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja se je bohotila s sedmimi nominacijami, vendar ji je glavno nagrado v kategoriji komedije ali glasbenega filma odvzel Grand Budapest hotel Wesa Andersona.

Režiser se je ob prejemu nagrade izvirno pošalil z zahvalo članom Združenja tujih dopisnikov in sicer tako, da je ob smehu prisotnih našteval tuja imena. Poleg Keatona je Birdmanu globusa prinesel tudi Inarritu za scenarij.

V televizijskih kategorijah sta odmevala dva zlata globusa za podjetje Amazon, ki je produciralo serijo Transparent o transseksualcih. Dobil ga je Jeffrey Tambor za glavno moško vlogo, Transparent pa je osvojil tudi nagrado za najboljšo televizijsko serijo, glasbeni film ali komedijo.

Nagrado za najboljši televizijski film ali mini-serijo je dobila priredba filma Fargo televizije AMC, nagrado za najboljšo moško vlogo pa je prejel glavni negativec serije Billy Bob Thornton. Ta je nekoliko padel iz kalupa prireditve, na kateri je slavila svoboda govora. "Danes padeš v težave, če rečeš karkoli. Zato bom povedal le hvala," je dejal in se podal z odra.

Večina ostalih na čelu z voditeljicama, pa dlake na jeziku ni imela. Amy Poehler in Tina Fey sta predstavo začeli s pozdravom "zaničevanja vrednih, razvajenih in minimalno talentiranih otročajev", ki so bili prisotni v dvorani.

Povedali sta, da bodo slavili vse filme, s katerimi se strinja Severna Koreja, kar je letelo na odmeven hekerski napad na družbo Sony, zaradi parodije na diktatorja Kima Jonga Una Ubijalski intervju. Poleg tega pa se je skozi prireditev v dvorani potepala in grozeče gledala igralka Margaret Cho oblečena v nekaj podobnega uniformi Severne Koreje.

Voditeljici sta izzvali osuple vzdihe, ko sta se norčevali iz slavnega komika Billa Cosbyja, ki se otepa poplave obtožb o posilstvih. "Dal sem tabletke v ljudi, ki tega niso želeli," sta povedali s posnemanjem Cosbyjevega glasu in mislili na obtožbe številnih žensk, da jih je Cosby najprej omamil, nato pa posilil.

Celotna prireditev, vključno z nastavljanjem zvezd fotografom na rdeči preprogi, pa je minila v znamenju solidarnosti s francoskim satiričnim tednikom Charlie Hebdo, katerega člane uredništva sta pobila dva islamska terorista.

Igralci in igralke so držali transparente z napisi "Jaz sem Charlie", predsednik Združenja tujih dopisnikov Hollywooda Theo Kingma je požel glasen aplavz, ko je izrazil podporo svobodi govora od Severne Koreje do Pariza, poleg Clooneyja pa je napad na svobodo izražanja obsodilo še nekaj drugih nastopajočih.

Hollywoodu je v nedeljo le uspelo nekoliko ločiti politiko od umetnosti, saj je nagrado za najboljši tujejezični film dobil ruski Leviathan. Šal na račun Rusije, ki je Ukrajini odvzela polotok Krim in hlasta še po vzhodnem delu države, ni bilo.