stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nova drama in knjiga: Harry Potter in prekleti otrok

Deli na:
Nova drama in knjiga: Harry Potter in prekleti otrok

Foto: Arhiv Reporterja

V londonskemu gledališču Palace bo nocoj premiera drame Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter in prekleti otrok). Predstava je v sklopu predpremier na sporedu že od začetka junija in je prejela odlične kritike, med drugim, da je "boljša od vsakega filma". Drama bo v nedeljo, na rojstni dan mladega čarovnika, izšla tudi v knjižni obliki.

Drama Harry Potter and the Cursed Child je plod sodelovanja med avtorico serije knjig o dečku čarovniku J. K. Rowling ter scenaristom Jackom Thorneom in režiserjem Johnom Tiffanyjem. Avtor drame v dveh delih, ki se dogaja 19 let po zaključku knjige Harry Potter in svetinje smrti, je Thorne.

Kot številni njegovi oboževalci je tudi Harry Potter že odrasel in ima z ženo Ginny Weasley tri otroke. Zaposlen je na ministrstvu za čarovništvo in še vedno nosi svoja prepoznavna očala, le da mora sedaj pomagati najmlajšemu sinu Albusu Severusu pri soočanju s temno družinsko preteklostjo.

Dramo igrajo v dveh delih in traja skupaj več kot pet ur. Vse, ki so si predstavo že ogledali pred današnjo veliko premiero, je J. K. Rowling prosila, naj kot zvesti oboževalci prigod mladega čarovnika ne izdajo vsebine. Predstava bo na sporedu gledališča Palace po novem do decembra 2017, saj bodo zaradi izjemnega povpraševanja 4. avgusta izdali dodatnih 250.000 vstopnic, piše na spletni strani predstave.

Čeprav je literarni lik, je J. K. Rowling 31. julij določila za rojstni dan Harryja Potterja. Simbolično bo na ta dan izšla tudi knjižna izdaja dvodelne drame Harry Potter and the Cursed Child. Ta je po poročanju britanskega BBC postala knjiga, ki je po podatkih mreže knjigarn Barnes and Noble podrla prednaročniški rekord v ZDA. Ta je doslej pripadal drugi knjigi iz sage o mlademu čarovniku Harry Potter in svetinje smrti, ki je izšla leta 2007.

Idejo za serijo knjig o Harryju Potterju je pisateljica J. K. Rowling dobila leta 1990 med vožnjo z vlakom. Pisanje prve knjige z naslovom Harry Potter in kamen modrosti ji je vzelo pet let, še nadaljnji dve leti pa sta pretekli, da je knjiga po številnih zavrnitvah končno našla založbo.

Zadnji, sedmi roman o Harryju Potterju, je izšel leta 2007. Romani o dečku čarovniku so bili po vsem svetu prodani v več kot 450 milijonih izvodov.

Štiri leta po izidu prve knjige se je začela še filmska franšiza. Posneli so osem filmskih uspešnic, ki so polnile kinodvorane po vsem svetu.